CE vrea introducerea unei vize unice pentru intrarea în Uniunea Europeană

Comisia Europeană a preconizat miercuri introducerea unor vize de intrare comune tuturor ţărilor UE pentru a limita fraudele şi a reduce numărul ţărilor prezente pe "lista sa neagră".

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului CE vrea introducerea unei vize unice pentru intrarea în Uniunea Europeană

CE vrea introducerea unei vize unice pentru intrarea în Uniunea Europeană

"Uniunea trebuie să aibă în vedere crearea unei vize Schengen europene comune", a declarat Jacques Barrot, comisar pentru Justiţie, Libetate şi Securitate, prezentând un program de acţiune pentru următorii cinci ani.

"Trebuie să facem ca sistemul de eliberare a vizelor să evolueze, acesta fiind în prezent fondat pe naţionalitate, pentru a trece la o evaluare a riscului pe care îl presupune individul", a explicat el. "Vrem să ştim mai bine cine este solicitantul de viză", a explicat el.

Măsura vizează înfiinţarea de birouri consulare ale Uniunii Europene şi impunerea unor norme comune pentru eliberarea vizelor. Un sistem de control electronic al intrărilor şi ieşirilor va consolida securitatea procesului.

Această măsură se impune prin existenţa spaţiului Schengen, fără control la frontiere, care include în prezent 25 de ţări: orice ţară membră a acestui spaţiu care acordă o "viză Schengen" unui cetăţean din afara UE autorizează de fapt deplasarea lui în celelalte 24 de ţări.

În 2008, ţările din spaţiul Schengen (care include statele UE cu excepţia Irlandei, Marii Britanii, Bulgariei, României şi Ciprului, cărora li se adaugă Norvegia, Elveţia şi Islanda) au eliberat 10,27 milioane de "vize Schengen", respectiv cu două milioane mai multe decât în 2007, potrivit datelor Comisiei.

Uniunea Europeană acţionează în prezent pe baza unei "liste albe" a ţărilor ai căror cetăţeni, prin naţionalitatea lor, sunt scutiţi de vize pentru a călători pe teritoriul său, şi pe baza unei "liste negre", care le impune tuturor cetăţenilor acestor ţări să obţină vize.

Această listă neagră este la originea mai multor incidente diplomatice. Turcia, candidată pentru aderarea la UE, figurează pe această listă neagră şi califică această situaţie drept o măsură de neîncredere şi o barieră.

Eliberarea acestor vize este de competenţa exclusivă a ţărilor membre UE. Acestea pot fi limitate la teritoriul statului care le eliberează sau pot fi valabile pentru tot spaţiul Schengen, pe baza unei recunoaşteri mutuale.

Mai multe scandaluri au demonstrat ţărilor europene că nu toate consulatele sunt la fel de riguroase în respectarea instrucţiunilor de eliberare a vizelor. Filiere de diplome false sau de invitaţii false la colocvii în UE au fost descoperite, de exemplu, în China.

"Trebuie să consolidăm criteriile de eliberare a vizelor şi să instaurăm un sistem de verificare a intrărilor şi ieşirilor pentru a asigura o mai bună etanşeitate decât în prezent", insistă colaboratorii lui Barrot.

Planul de acţiune prezentat de comisar vizează să le "faciliteze viaţa cetăţenilor europeni", permiţându-le "să îşi valorifice drepturile peste tot în UE", dar mai ales să îi "protejeze" împotriva crimei organizate şi a terorismului şi să "instaureze o solidaritate" între ţările membre pentru a gestiona fluxul de imigranţi şi de solicitanţi de azil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici