- Home
- Externe
- LONDRA, (28.10.2013, 09:09)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cea mai gravă furtună din ultimii zece ani în Marea Britanie şi Franţa
Marea Britanie s-a confruntat, luni dimineaţa, cu cea mai gravă furtună din ultimii zece ani, un băiat fiind dat dispărut în Sussex (sud), iar în Franţa aproximativ 75.000 de persoane au rămas fără curent electric.
Urmărește
3759 afișări
Marea Britanie şi vestul Franţei, afectate de o furtună puternică
UPDATE Furtuna tomnatică ce afectează o parte din vestul Europei a lăsat fără curent electric 75.000 de locuinţe în Franţa şi a obligat serviciile de feribot care asigură transportul între Calais şi Douvres să rămână la chei.
Potrivit companiei care se ocupă de reţeaua electrică, 35.000 de consumatori au rămas fără energie electrică în Normandie, 30.000 în Bretagne şi 10.000 în Nord-Pas-de-Calais, regiunea situată în extremul nordic al Franţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FOTO. Un soldat rănit din Coreea de Nord a fost capturat de forțele ucrainene, afirmă Coreea de Sud
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
Distribuitorul francez de electricitate ERDF, care a mobilizat echipe încă de duminică în zonele afectate de furtună, a apreciat că acest număr reprezintă apogeul.
Rafalele de vânt au suflat cu până la 139 de kilometri pe oră în Bretagne, potrivit unui oficial din cadrul Météo France.
În paralel, circulaţia feriboturilor între Calais (nordul Franţei) şi Douvres (sudul Marii Britanii) este întreruptă încă din zori din cauza rafalelor violente de vânt şi a mării agitate, a anunţat pentru AFP subprefectul din Lens (nordul Franţei), Pierre Clavreuil.
"Ca măsură de precauţie, vapoarele rămân la chei. Porturile nu sunt închise dar feriboturile nu ies pe mare, aşteptând ca aceasta să se calmeze", a precizat subprefectul.
Rafale de vânt puternice au afectat coasta de nord a Franţei, atingând până la 132 de kilometri pe oră la capul Gris-Nez, 112 kilometri pe oră la Boulogne-sur-mer, principalul port de pescuit francez.
Douăsprezece departamente din nord-vestul Franţei au fost plasate în alertă cod portocaliu până marţi dimineaţa. În zonele de coastă sunt prevăzute rafale de vânt de până la 120-130 de kilometri pe oră.
Duminică seara, o hulă puternică s-a abătut asupra coastelor regiunilor Bretagne şi Normandie.
În Marea Britanie, organismul de previziuni meteorologice Met Office a avertizat că rafalele violente de vânt riscă să determine căderi de copaci, să avarieze clădirile, să provoace întreruperi de electricitate şi să perturbe transporturile. Ploi abundente (20-40 de milimetri) au început să cadă duminică seara în ţară şi ar urma să dureze între şase şi nouă ore, riscând să provoace inundaţii localizate.
Aceste precipitaţii vor fi însoţite, luni, de rafale de vânt cu viteze cuprinse între 100 şi 130 de kilometri pe oră în sudul Angliei şi Ţara Galilor.
Met Office a emis o alertă cod portocaliu pentru sudul ţării, cerând populaţiei să îşi amâne deplasările în cursul dimineţii.
Furtuna a provocat deja o victimă, un băiat în vârstă de 14 ani, dat dispărut după ce a fost luat de valuri în timp ce se afla pe o plajă din Sussex, pe coasta de sud a Angliei.
Mai multe companii de transport feroviar din Londra au avertizat duminică seara că îşi vor suspenda serviciul până la ora locală 09.00 (11.00 ora României). Aeroporturile din jurul capitalei au anunţat perturbări ale traficului, în timp ce Heathrow a prevăzut anularea a circa 30 de zboruri.
Trenul Eurostar nu ar trebui să circule pe sub Canalul Mânecii în noaptea de duminică spre joi până în jurul orei 07.00 (09.00 ora României), în timp ce întârzieri importante au fost înregistrate duminică.
Mai multe companii de feribot au anulat numeroase curse care traversează Canalul Mânecii şi către Irlanda.
Premierul David Cameron a prezentat măsurile puse în aplicare, în cadrul unei conferinţe telefonice pe care a avut-o cu miniştrii vizaţi, duminică.
Alerta meteo a generat temeri privind o repetare a "Marii Furtuni" din octombrie 1987, soldată cu moartea a 18 persoane pe coasta britanică şi a patru pe coasta franceză.
Rafale de vânt au o forţă comparabilă cu cele ale furtunii care a afectat Marea Britanie în 2008, dar în termeni de consecinţe, aceasta este comparabilă mai degrabă cu cea din octombrie 2002, potrivit Met Office.
Furtuna a fost deja numită St Jude, patronul cauzelor pierdute, care este sărbătorit luni.
"The Great Storm" din 1987, cea mai puternică furtună care s-a produs în Marea Britanie din 1703, a rupt 15 milioane de copaci şi a provocat importante pagube materiale.
"Episodul se va încheia luni dimineaţa în Bretagne şi la miezul zilei în Nord-Pas-de-Calais", a precizat Météo-France.
În nordul regiunii Bretagne, chiar înainte de a ajunge furtuna, zeci de copaci şi acoperişuri au fost smulşi de vânt şi ploile abundente, perturbând circulaţia.
Citește pe alephnews.ro: Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:55
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
astăzi, 07:45
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale