- Home
- Externe
- BRUXELLES, (09.04.2014, 14:15)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cecilia Malmström nu este la curent cu negocieri secrete româno-suedeze pe tema romilor - presă
Comisarul european pentru Afaceri Interne Cecilia Malmström afirmă că "nu ştie nimic" despre negocieri secrete purtate de mai multe luni între Guvernul suedez şi România, într-o încercare de a ajuta imigranţi romi din Suedia, relatează site-ul Euractiv.
Urmărește
277 afișări
Cecilia Malmström nu este la curent cu negocieri secrete româno-suedeze pe tema romilor - presă (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Nu ştiu nimic despre corespondenţa dintre Suedia şi România cu privire la această problemă, însă statele membre (UE) au cele mai mari responsabilităţi pentru cetăţenii lor", a declarat comisarul european pentru ziarul Expressen, citat de Euractiv.
"Însă au primit sume mari de bani pentru a acţiona în aceste probleme. Atât România, cât şi Bulgaria pot să facă mult mai mult", a adăugat Malmström.
"Sunt furioasă, tristă şi dezamăgită", a declarat marţi minsitrul suedez pentru Afaceri Europene şi Democraţie Birgitta Ohlsson pentru ziarul Dagens Nyheter, care scria citând date oficiale că numărul cerşetorilor în capitala suedeză a crescut, iar 90% dintre ei provin din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
"Noi suntem mai înţelegători cu aceste persoane", a mai declarat ministrul, adăugând că alte state, "în special România, sunt surprinse să vadă cum abordăm noi situaţia", subliniind că suedezii îi tratează cu simpatie pe cerşetori, vor să-i ajute şi consideră "provocatoare" sugestiile de a interzice cerşetoria.
Potrivit Dagens Nyheter, Guvernul suedez a început negocieri secrete cu România în urmă cu două luni, urmărind să execite presiuni asupra Bucureştiului pentru ca acesta să aibă mai bine grijă de cetăţenii săi.
În contextul în care România este a doua cea mai săracă ţară din UE, strategia Stockholmului a fost să determine Bucureştiul să folosească ajutorul UE pentru cei mai vulnerabili dintre români. Potrivit publicaţiei, României i-au fost alocate miliarde de euro din finduri structurale, dar aceasta a cheltuit aproximativ o treime, doar o mică parte din bani ajungând a comunitatea romă.
Guvernul suedez a negociat cu Guvernul român, comisari europeni şi alţi colegi la nivel ministerial, la Bruxelles, potrivit Euractiv. Împreună cu alte state şi Comisia, Suedia au solicitat crearea unei echipe de lucru la Bucureşti, pentru a se asigura că fondurile ajung la săraci, însă românii au respins planul, a denunţat Ohlsson, exprimându-şi "furia". Ea a apreciat că problema respectivă priveşte toată Europa, nu doar Suedia şi România.
În perioada 2014-2020, României i-au fost alocate fonduri de aproximativ 22,5 miliarde de euro. Suedia vrea ca din grupul de lucru să facă parte experţi din Polonia şi Letonia, care s-au confruntat cu o problemă similară Romaniei, dar şi experţi romi şi suedezi. Stockholmul vrea un grup similar celui din Grecia, care să se asigure că România îşi foloseşte fondurile în mod responsabil, evitând corupţia şi contribuind la îmbunătăţirea vieţii oamenilor, a subliniat Ohlsson.
România nu a stopat negocierile cu alte state în privinţa romilor, a declarat, marţi, Eugen Teodorovici, care a catalogat drept "un pumn în gură" aruncat României declaraţia oficialului suedez care a susţinut că Bucureştiul a refuzat ajutorul pentru cheltuirea banilor europeni destinaţi romilor.
"Sunt profund îngrijorat de «furioasa» poziţie exprimată recent de ministrul suedez Brigitta Ohlsson şi de abordarea total nedreaptă şi nediplomatică faţă de România. Ţara noastră nu a refuzat şi nu va refuza niciodată o propunere de colaborare bilaterală primită din partea unui stat membru al Uniunii Europene! România a fost şi rămâne deschisă oricărei forme de cooperare în acest sens. Guvernul pe care îl reprezint a spus-o în nenumărate rânduri: declaraţiile de bune intenţii trebuie să se transforme în fapte concrete şi exact aşa şi este. Aşadar, există nu doar interes, ci şi voinţă politică din partea autorităţilor române în utilizarea fondurile europene de care beneficiază, în absolut toate domeniile", a precizat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat MFE.
Oficialul român a susţinut că problema comunităţilor de romi este a tuturor statelor UE şi nu a unui singur stat. În acest sens, toate ţările membre "trebuie să coopereze pentru că doar lucrând împreună, cu răbdare şi prietenie, putem să avem rezultate în viitor prin implementarea de proiecte concrete în România, care să ducă la integrarea comunităţilor de romi".
De asemenea, Teodorovici a precizat că, la 25 martie, a avut "întâlniri agreabile şi paşnice" la Bucureşti cu o delegaţie din Suedia.
Pe de altă parte, ministrul Fondurilor Europene a explicat că în lunile următoare vor fi lansate apeluri dedicate populaţiilor defavorizate.
Citeşte şi:
Teodorovici,despre acuzaţiile Suediei:România nu a stopat negocierile cu statele în privinţa romilor
Prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) au fost alocate fonduri pentru populaţia roma, care au ajuns la peste 131.000 de beneficiari finali, "conform formularelor completate chiar de aceştia", ceea ce înseamnă 20% din populaţia roma, a spus Teodorovici.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Guvernul Ciolacu 2 e învestit oficial, dar cu provocări majore înainte. Când încep miniștrii munca
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe