Prima pagină » Știri externe » CEDO a cerut explicaţii Guvernului Republicii Moldova privind expulzarea cetăţenilor turci de la un liceu

CEDO a cerut explicaţii Guvernului Republicii Moldova privind expulzarea cetăţenilor turci de la un liceu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a adresat Guvernului Republicii Moldova o scrisoare în care a formulat mai multe întrebări despre procedurile la care au fost supuşi cetăţenii turci reţinuţi joi de la o şcoală din Chişinău, a declarat un avocat moldovean.
CEDO a cerut explicaţii Guvernului Republicii Moldova privind expulzarea cetăţenilor turci de la un liceu

Directorul liceului turc „Orizont” din Chişinău şi alte şase persoane au fost reţinute joi dimineaţă de forţele Serviciilor de Informaţii şi de Securitate din Moldova (SIS) existând suspiciunea că ar întreţine legături cu o organizaţie islamistă.

Apărarea cetăţenilor turci nu ştie dacă clienţii lor mai sunt în Republica Moldova sau au fost expulzaţi.

Avocatul Vitalie Nagacevschi, a spus că s-au adresat la CEDO, pentru ca acest caz să fie examinat în regim de urgenţă, informează site-ul postului Radio Chişinău.

„Noi am adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului, o cerere în care am solicitat şi punerea în aplicarea a articolului 39 din Regulamentul Curţii, care permite Curţii de la Strasbourg să ordone măsuri interimare guvernelor. Noi am cerut ca Curtea să solicite Guvernului R. Moldova să nu îndepărteze cetăţenii turci lipsiţi de libertate. Astăzi Curtea Europeană a Drepturilor Omului a adresat Guvernului R. Moldova o scrisoare în care a formulat mai multe întrebări vizavi de procedurile la care au fost supuşi cetăţenii turci. Însă, vizavi de aplicarea articolului 39, Curtea a decis să suspende soluţionarea acestei probleme până la primirea informaţiilor suplimentare de la Guvernul R. Moldova”, a afirmat Vitalie Nagacevschi.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au declarat că nu ne pot oferi informaţii dacă cetăţenii expulzaţi au părăsit sau nu Republica Moldova, pentru că este o operaţiune a Serviciului de Informaţii de Securitate.

Cetăţenii turci sunt angajaţi ai liceului moldo-turc Orizont din Chişinău, instituţie considerată de autorităţile de la Ankara ca fiind apropiată de reţeaua opozantului Fetullah Gullen.

Totodată, Amnesty International Moldova a cerut autorităţilor centrale de stat din Chişinău investigarea cât mai promptă şi eficientă a încălcărilor comise faţă de persoanele nominalizate, precum şi înlăturarea riscului de expulzare arbitrară a acestora.