CEDO a condamnat dur Turcia pentru detenţia jurnalistului Ahmet Altan, acuzat de autorităţile de la Ankara de implicare în lovitura de stat eşuată din 2016
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marţi, Turcia pentru arestarea celebrului jurnalist şi scriitor turc Ahmet Altan, cercetat penal pentru presupusa sa implicare în lovitura de stat eşuată din 2016, notează Le Figaro.
„Nimic nu arată că acţiunile reclamantului au făcut parte dintr-un plan de răsturnare a guvernului turc”, subliniază magistraţii europeni de la Strasbourg (Franţa).
Aceştia constată încălcarea dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului referitoare la libertatea de exprimare, „dreptul la libertate şi securitate” şi „la o hotărâre judecătorească promptă asupra legalităţii detenţiei”.
.
Într-o hotărâre separată, CEDO a condamnat Ankara şi pentru reţinerea lui Murat Aksoy, un jurnalist de opoziţie încarcerat la câteva săptămâni după tentativa de lovitură din 15 iulie 2016.
„Nu au existat motive plauzibile pentru a suspecta că Murat Aksoy a comis o infracţiune penală”, consideră CEDO.
Arestat pentru prima dată în septembrie 2016, Ahmet Altan, în vârstă de 71 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în februarie 2018 pentru „încercarea de a răsturna ordinea constituţională”, o hotărâre revocată de Curtea de Casaţie turcă, aminteşte CEDO. Rejudecat, el a fost condamnat în noiembrie 2019 la 10 ani şi jumătate de închisoare pentru „complicitate cu un grup terorist”. Justiţia turcă îl acuză că are legătură cu mişcarea predicatorului islamic Fethullah Gülen, pe care Ankara îl acuză de implicare în tentativa de lovitură de stat din 2016. Ahmet Altan, care a fondat ziarul de opoziţie ”Taraf,” şi-a făcut un nume în afara Turciei pentru povestea vieţii sale din închisoare. Cartea sa „Nu voi mai vedea niciodată lumea” a fost publicată în Franţa.
CEDO a obligat Turcia să plătească 16.000 de euro, respectiv 11.500 de euro lui Ahmet Altan şi Murat Aksoy pentru „prejudiciu moral”.