CEDO condamnă interceptarea comunicaţiilor de către serviciile secrete britanice. "Metodele au încălcat dreptul la viaţa privată"

Metodele utilizate de Serviciul guvernamental britanic de informaţii (GCHQ) în interceptarea telecomunicaţiilor au încălcat viaţa privată, fără a oferi suficiente garanţii de securitate, a stabilit Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), informează cotidianul The Guardian.

Urmărește
703 afișări
Imaginea articolului CEDO condamnă interceptarea comunicaţiilor de către serviciile secrete britanice. "Metodele au încălcat dreptul la viaţa privată"

CEDO condamnă interceptarea comunicaţiilor de către serviciile secrete britanice

Însă instanţa judiciară de la Strasbourg a stabilit că acţiunea GCHQ de a face schimb de informaţii digitale cu servicii secrete străine nu a fost ilegală.

Este vorba de prima contestare majoră a legalităţii acţiunilor serviciilor britanice de informaţii de interceptare masivă a comunicaţiilor, după dezvăluirile făcute de activistul pentru transparenţă Edward Snowden.

Acuzaţiile au fost formulate pe baza reclamaţiilor depuse de o asociaţie de 14 grupuri pentru drepturile omului, pentru protejarea vieţii private şi de jurnalişti. Printre organizaţiile care au contestat tehnicile de interceptare se numără Amnesty International, Liberty, Privacy International şi Big Brother Watch.

Judecătorii CEDO au stabilit că metodele de interceptare folosite de GCHQ încalcă Articolul 8 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, care garantează dreptul la viaţa privată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici