CEDO condamnă Italia în legătură cu regimul carceral dur aplicat teroriştilor şi mafioţilor care nu cooperează cu autorităţile
Magistraţii şi politicienii italieni au criticat decizia instanţei, susţinând că ar putea afecta lupta împotriva crimei organizate şi extremiştilor.
Instanţa s-a concentrat în mod particular pe cazul lui Marcello Viola, condamnat la închisoare pe viaţă pentru o serie de crime comise la cererea mafiei.
Viola nu a cooperat niciodată cu autorităţile şi nu a oferit informaţii care ar putea ajuta alte investigaţii, iar din acest motiv, spre deosebire de alţi condamnaţi, nu a beneficiat de privilegii, cum ar fi permisii.
Criticii regimului carceral dur le-a spus judecătorilor de la CEDO că unul din motivele pentru care deţinuţii refuză să coopereze este teama de acţiuni de răzbunare împotriva propriilor familii.
Decizia instanţei este finală, astfel că Roma va trebui să vină cu măsuri pentru a redresa situaţia. CEDO a indicat clar că decizia nu înseamnă că Viola va fi eliberat.
Italia a înăsprit condiţiile de detenţie pentru mafioţi şi terorişti în urma evenimentelor sângeroase din ultimele decenii ale secolului al XX-lea, care au culminat cu asasinarea a doi magistraţi antimafie, Paolo Borsellino şi Giovanni Falcone, în anul 1992.
Magistraţii italieni susţin că teama de condiţiile carcerale dure joacă un rol cheie în obţinerea de informaţii de la mafioţi.