- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (21.07.2015, 23:06)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CEDO condamnă Italia pentru absenţa uniunilor civile pentru cuplurile gay
Italia a fost condamnată, marţi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru că nu oferă o formă de recunoaştere juridică a relaţiilor de cuplu între persoane de acelaşi sex.
Urmărește
395 afișări
CEDO condamnă Italia pentru absenţa uniunilor civile pentru cuplurile gay (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Decizia a fost luată de CEDO, în urma plângerilor a trei cupluri de homosexuali din Italia, cu vârste cuprinse între 40 şi 55 de ani.
Doi dintre ei au încercat să se cunune civil şi fiindu-le respinsă cererea, au contestat decizia în instanţă. În cadrul procesului a fost sesizată Curtea Constituţională, care, în aprilie 2010, a respins excepţia de neconstituţionalitate, arătând că dreptul la căsătorie, aşa cum este prevăzut în Constituţia italiană, nu se aplică şi cuplurilor homosexuale. Curtea a mai arătat că Parlamentul poate reglementa în timp reunoaşterea juridică a uniunilor homosexuale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În decizia sa de marţi, CEDO a arătat că a mai hotărât în alte cazuri că relaţia într-un cuplu de persoane de acelaşi sex care coabitează în mod stabil constituie "viaţă de familie", în termenii articolului 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului. Totodată, curtea a mai stabilit în trecut că cuplurile gay au nevoie de recunoaştere şi protecţie legală pentru relaţia lor.
În plus, această nevoie a fost recunoscută şi în recomandări ale Adunării Parlamentare şi Consiliului de Miniştri ale Consiliului Europei, care au invitat statelşe membre să ia în considerare posibilitatea de a oferi cuplurilor homosexuale o formă de recunoaştere legală.
În cauza de faţă, CEDO a considerat că protecţia legală oferită în prezent cuplurilor gay în Italia nu satisface nevoile de bază ale unui cuplu aflat într-o relaţie stabilă. Deşi există posibilitatea înregistrării unor uniuni în câteva municipalităţi ale Italiei, aceasta are doar valoare simbolică şi nu garantează vreun drept cuplurilor homosexuale.
În plus, Guvernul italian nu a dovedit că instanţele naţionale pot emite o hotărâre de recunoaştere a unui parteneriat pentru un cuplu homosexual.
Astfel, CEDO a conchis că există o discrepanţă între realitatea socială a reclamanţilor şi legea italiană care nu le recunoaşte relaţiile iar îndeplinirea obligaţiei de a asigura recunoaştere şi protecţie acestor relaţii nu ar reprezenta o poavară pentru statul italian.
În absenţa posibilităţii de a se căsători, opţiunea unui parteneriat legal sau a unei uniuni civile ar fi calea cea mai potrivită pentru recunoaşterea legală a relaţiilor dintre parteneri de acelaşi sex, mai notează curtea.
CEDO mai spune în concluzie că nu există vreun interes superior al comunităţii care să prevaleze asupra interesului reclamanţilor de a dobândi recunoaştere pentru relaţiile lor.
Statul italian urmează să îi despăgubească pe cei şase reclamanţi cu câte 5.000 de euro.
Decizia a fost luată marţi de o cameră inferioară a CEDO, putând fi contestată la Marea Cameră.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: DECIZIE ISTORICĂ: Căsătoria între persoane de acelaşi sex, legalizată în toate cele 50 de state din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe