CEDO condamnă Italia pentru absenţa uniunilor civile pentru cuplurile gay

Italia a fost condamnată, marţi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru că nu oferă o formă de recunoaştere juridică a relaţiilor de cuplu între persoane de acelaşi sex.

Urmărește
395 afișări
Imaginea articolului CEDO condamnă Italia pentru absenţa uniunilor civile pentru cuplurile gay

CEDO condamnă Italia pentru absenţa uniunilor civile pentru cuplurile gay (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia a fost luată de CEDO, în urma plângerilor a trei cupluri de homosexuali din Italia, cu vârste cuprinse între 40 şi 55 de ani.

Doi dintre ei au încercat să se cunune civil şi fiindu-le respinsă cererea, au contestat decizia în instanţă. În cadrul procesului a fost sesizată Curtea Constituţională, care, în aprilie 2010, a respins excepţia de neconstituţionalitate, arătând că dreptul la căsătorie, aşa cum este prevăzut în Constituţia italiană, nu se aplică şi cuplurilor homosexuale. Curtea a mai arătat că Parlamentul poate reglementa în timp reunoaşterea juridică a uniunilor homosexuale.

În decizia sa de marţi, CEDO a arătat că a mai hotărât în alte cazuri că relaţia într-un cuplu de persoane de acelaşi sex care coabitează în mod stabil constituie "viaţă de familie", în termenii articolului 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului. Totodată, curtea a mai stabilit în trecut că cuplurile gay au nevoie de recunoaştere şi protecţie legală pentru relaţia lor.

În plus, această nevoie a fost recunoscută şi în recomandări ale Adunării Parlamentare şi Consiliului de Miniştri ale Consiliului Europei, care au invitat statelşe membre să ia în considerare posibilitatea de a oferi cuplurilor homosexuale o formă de recunoaştere legală.

În cauza de faţă, CEDO a considerat că protecţia legală oferită în prezent cuplurilor gay în Italia nu satisface nevoile de bază ale unui cuplu aflat într-o relaţie stabilă. Deşi există posibilitatea înregistrării unor uniuni în câteva municipalităţi ale Italiei, aceasta are doar valoare simbolică şi nu garantează vreun drept cuplurilor homosexuale.

În plus, Guvernul italian nu a dovedit că instanţele naţionale pot emite o hotărâre de recunoaştere a unui parteneriat pentru un cuplu homosexual.

Astfel, CEDO a conchis că există o discrepanţă între realitatea socială a reclamanţilor şi legea italiană care nu le recunoaşte relaţiile iar îndeplinirea obligaţiei de a asigura recunoaştere şi protecţie acestor relaţii nu ar reprezenta o poavară pentru statul italian.

În absenţa posibilităţii de a se căsători, opţiunea unui parteneriat legal sau a unei uniuni civile ar fi calea cea mai potrivită pentru recunoaşterea legală a relaţiilor dintre parteneri de acelaşi sex, mai notează curtea.

CEDO mai spune în concluzie că nu există vreun interes superior al comunităţii care să prevaleze asupra interesului reclamanţilor de a dobândi recunoaştere pentru relaţiile lor.

Statul italian urmează să îi despăgubească pe cei şase reclamanţi cu câte 5.000 de euro.

Decizia a fost luată marţi de o cameră inferioară a CEDO, putând fi contestată la Marea Cameră.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici