CEDO a considerat că s-a „încălcat libertatea de exprimare” precum şi dreptul de acces la un tribunal, deoarece lui Baka i-a fost imposibil să sesizeze un tribunal pentru a contesta această demitere din funcţie.
Această demitere era prevăzută de o lege adoptată de Parlamentul ungar, unde partidul Fidesz al premierului Viktor Orban deţinea o majoritate zdrobitoare, şi, în consecinţă, nu „se supunea vreunei forme de control judecătoresc”, a menţionat Curtea de la Strasbourg.
Fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din 1991 până în 2008, Andras Baka a fost ales în 2009 preşedinte al Curţii Supreme de către Parlamentul ungar.
În afară de această funcţie, el se afla la conducerea Consiliului Naţional pentru Justiţie şi avea obligaţia legală să-şi exprime opinia în legătură cu orice proiect de lege referitor la judecători, a adăugat CEDO.
În perioada februarie-noiembrie 2009, Baka a criticat public mai multe reforme ale Fidesz, printre care şi măsura privind scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor de la 70 la 62 de ani. Potrivit criticilor, această reforma viza o adevărată operaţiune de „epurare” în rândul judecătorilor.
Andras Baka a fost demis în ianuarie 2012, cu trei ani şi jumătate înainte de încheierea mandatului.