CEDO, îngrijorată de impunitatea poliţiştilor, condamnă Rusia într-un astfel de caz

Decizia de a nu ancheta acuzaţii vizând poliţişti pentru aplicarea unor rele tratamente "nu poate decât să alimenteze un sentiment de impunitate" în rândul forţelor de ordine, avertizează joi CEDO, care a condamnat Rusia pentru că nu a anchetat un caz de tortură într-un comisariat.

Urmărește
140 afișări
Imaginea articolului CEDO, îngrijorată de impunitatea poliţiştilor, condamnă Rusia într-un astfel de caz

CEDO, îngrijorată de impunitatea poliţiştilor, condamnă Rusia într-un astfel de caz (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Această lipsă a unei anchete alimentează un sentiment de impunitate în rândul poliţiştilor", a subliniat Curtea. Anchetarea "este esenţială în menţinerea încrederii publicului" în faptul că autorităţile "reacţionează corespunzător în cazul unor acuzaţii privind aplicarea unor rele tratamente de către poliţişti sau alţi agenţi ai statului, în timpul unei anchete", a adăugat ea.

Judecătorii europeni au fost sesizaţi de către un rus, în vârstă de 50 de ani, care a luptat timp de ani de zile, fără rezultat, să obţină judecarea şi condamnarea unor poliţişti care l-au torturat în timpul unei arestări preventive, în aprilie 2008, la Ilinogorsk, în apropiere de Nijni Novgorod.

Lui Serghei Vladimirovici Liapin i s-ar fi pus "căluş, ar fi fost legat cu o frânghie, i s-ar fi aplicat lovituri de pumni şi de picioare şi ar fi fost torturat cu electricitate" de către poliţişti care voiau să-l determine să mărturisească un furt, potrivit Curţii. Existenţa acestor rele tratamente nu este contestată de către Guvernul rus, observă Curtea.

Însă Comitetul de anchetă, principalul organ însărcinat cu anchete penale în Rusia, a refuzat în zece rânduri să deschidă o procedură împotriva poliţiştilor, care nu au fost niciodată interogaţi ca martori, în contextul în care elemente avansate de către reclamant erau "credibile", potrivit CEDO.

Acest caz "constituie un nou exemplu de refuz din partea autorităţilor ruse de a ancheta asupra unor acuzaţii credibile privind aplicarea torturii", deplânge Curtea, care afirmă că se "confruntă cu numeroase cazuri de acest tip împotriva Rusiei.

Ea dispus ca Moscova să plătească suma de 45.000 de euro reclamantului, cu titlul de despăgubiri morale.

Această hotărâre nu este definitivă. Autorităţile ruse au la dispoziţie trei luni să ceară o nouă examinare a dosarului de către Marea Cameră a CEDO. Însă Curtea nu este obligată să dea curs unei eventuale cereri în acest sens.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici