Cei 12 spioni ruşi expulzaţi din SUA urmăreau să ofere Rusiei acces la spionajul computerizat

Membrii reţelei ruse de spioni destructurată săptămâna trecută în SUA sugerează, prin poziţiile ocupate, că operaţiunea a avut ca scop amplasarea de programe informatice care ar fi oferit Rusiei un acces semnificativ la spionajul computerizat, relatează Financial Times în ediţia electronică.

Urmărește
71 afișări
Imaginea articolului Cei 12 spioni ruşi expulzaţi din SUA urmăreau să ofere Rusiei acces la spionajul computerizat

Cei 12 spioni ruşi expulzaţi din SUA urmăreau să ofere Rusiei acces la spionajul computerizat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Membrii reţelei ar fi "plantat" programe informatice pentru interceptarea de secrete şi obţinerea accesului la programe care ar fi oferit Rusiei "pârgii semnificative în spionajul computerizat", afirmă publicaţia, în baza poziţiilor ocupate de cei 12 agenţi ruşi. Aceasta, în pofida faptului că ei au fost prezentaţi de presă ca ineficienţi şi lipsiţi de obiective şi capabilităţi în domeniul tehnologiei de vârf.

Cel de-al 12 spion, Aleksei Karetnikov, în vârstă de 23 de ani, care a fost arestat pentru încălcarea legislaţiei privind imigraţia, a lucrat la testarea codurilor la cel mai important sediu al companiei Microsoft, în Redmond (Washington), a confirmat gigantul informatic.

Karetnikov ar fi putut căuta eventuale puncte vulnerabile ale sistemului de operare Windows sau ale altor programe aparţinând Microsoft, care i-ar fi putut ajuta pe agenţi să aibă acces în mod ilegal la computerele care utilizau acele coduri, a declarat Dave Aitel, fost agent în cadrul Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA), în prezent un cercetător privat.

Jeffrey Carr, fost director în cadrul Microsoft şi autor al unei cărţi recente despre războiul informatic, a declarat că odată pătruns în interiorul acestei companii, Karetnikov "ar fi putut să obţină acces într-o organizaţie sau un grup de producţie, care ar fi oferit şi mai multe oportunităţi serviciilor ruse de securitate".

Un alt agent a efectuat studii de master în politici publice la Harvard şi a înfiinţat o companie, prin care vindea, potrivit acestuia, un program informatic în domeniul luării de decizii. Acest sistem cerea introducerea planurilor directorilor executivi, care ar fi putut fi uşor trimise la Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici