- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cei 33 de mineri blocaţi în Chile încep un antrenament fizic în vederea ieşirii din subteran
Cei 33 de mineri blocaţi de 38 de zile într-o mină, în Chile, încep luni un program de pregătire fizică de o oră pe zi, prin video, cu un antrenor de la suprafaţă, pentru a se pregăti în vederea ieşirii din subteran, au anunţat duminică autorităţile chiliene.
Cei 33 de mineri blocaţi în Chile încep un antrenament fizic în vederea ieşirii din subteran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Bărbaţii blocaţi la 700 de metri în subteran intră "în cea mai dificilă etapă", a apreciat ministrul chilian al Sănătăţii, Jaime Manalich, în opinia căruia, "după patru sau cinci săptămâni de viaţă în izolare" vor "apărea angoase, vor cunoaşte urcuşuri şi coborâşuri".
"Noi suntem pregătiţi să le susţinem moralul", a spus el.
"Am convenit asupra unui (program de) antrenament fizic, o activitate importantă pentru a-i pregăti de ieşire", a declarat ministrul pentru presă, în apropiere de mina San Jose (nord).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Beyoncé a făcut show de Crăciun în orașul ei natal, Houston, în timpul pauzei meciului NFL. „Beyoncé Bowl” a fost prima reprezentație televizată în direct din ultimii patru ani
-
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
"Un antrenor personal, de la suprafaţă, le va transmite (înregistrări) video şi va concepe un program de exerciţii prin intermediul (sistemului de) televiziune" cu fibră optică, instalat la 700 de metri în subteran, a precizat acesta.
Scoaterea minerilor din subteran, programată în perioada dintre începutul lui noiembrie şi începutul lui decembrie, prevede extragerea acestora prin puţul de salvare, unul câte unul, cu o cuşcă-nacelă specială, trasă de la suprafaţă. Fiecare ascensiune poate dura între 20 de minute şi două ore. Aceştia vor trebui să se afle "într-o foarte bună stare fizică", a subliniat Manalich.
Forarea puţurilor de salvare progresa duminică parţial, unul dintre excavatoare fiind oprit de patru zile, pentru reparaţii.
Forarea puţului în cadrul unui "plan B" de salvare s-a oprit miercuri, la 268 de metri adâncime, iar inginerii continuau, duminică, să extragă piese metalice sparte, provenind de la capul utilajului de foraj, care blocau puţul, a declarat inginerul Rene Aguilar.
În schimb, excavatorul "Strata 950" sapă, de două săptămâni, puţul numit "planul A" de salvare, continuând să avanseze "potrivit planului". Acesta a atins, duminică, adâncimea de 231 de metri, obiectivul fiind forarea până la o adâncime de 702 metri. Acest utilaj urmează să fie oprit, pentru operaţiuni de mentenanţă, când va atinge adâncimea de 250 de metri.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:03
-
astăzi, 18:30