Cei care l-au cunoscut pe Salah Abdeslam îl privesc cu simpatie şi cred că s-a lăsat "ridicat"

Salah Abdeslam, capturat vineri într-un apartament în centrul acestei comune de la Bruxelles, nu a fost ascuns de "tot Molenbeekul", iar cei care l-au cunoscut îl privesc cu o anumită "simpatie" şi sunt convinşi că s-a lăsat "ridicat", afirmă viceprimarul Sarah Turine într-un interviu pentru AFP.

Urmărește
7117 afișări
Imaginea articolului Cei care l-au cunoscut pe Salah Abdeslam îl privesc cu simpatie şi cred că s-a lăsat "ridicat"

Cei care l-au cunoscut pe Salah Abdeslam îl privesc cu simpatie şi cred că s-a lăsat "ridicat"

Locuitorii comunei sunt convinşi că acest francez, în vârstă de 26 de ani, care a crescut la Molenbeek, s-a lăsat "ridicat", a declarat viceprimarul comunei, însărcinat cu Tineretul, Coeziunea Socială şi Dialogul Intercultural. Sarah Turine este islamolog, relatează AFP online.

"Am fost surprinsă şi cred că am fost cu toţii surprinşi" de arestarea suspectului-cheie în atacurile de la Paris la Molenbeek, răspunde viceprimarul când este întrebat cum a reacţionat faţă de anunţul arestării.

"În cartier se zvonea că ar fi plecat în Siria", continuă Turine, adăugând că a avut "sentimentul, discutând cu câteva persoane care-l cunoşteau, că se afla la capul drumului, că a încercat totul".

Dacă ar fi fost arestat cu trei zile mai înainte, la Forest, "locul arestării n-ar mai fi făcut obiectul unor discuţii", apreciază ea, adăugând că arestarea francezului în comună "realimentează ceea ce a devenit un simbol pentru Molenbeek".

Viceprimarul deplânge în continuare o "supramediatizare" a comunei şi subliniază că "încercăm să reconstruim o normalitate, iar acest lucru ne loveşte din nou în plină figură", adăugând că "în acelaşi timp este o uşurare că toate acestea încetează".

Întrebată cum explică faptul că locuitori l-au ascuns pe Abdeslam, Turine răspunde că francezul "nu era un înger înainte de evenimente. Avea contacte, o reţea în mediul micii infracţionalităţi, care l-a ajutat să se ascundă".

Însă "de aici şi până la a crede că tot Molenbeekul l-ar fi ascuns" este un drum lung, avertizează ea, adăugând că "pentru cei care îl cunoşteau era dificil să-şi imagineze că era un terorist".

"Ei îşi spun că s-a lăsat ridicat. Ei păstrează o anumită simpatie faţă de acel Salah pe care l-au cunoscut. Era perceput ca o persoană jovială, căreia-i plăcea distracţia, un mic infractor - el şi fratele său aveau o cafenea în care se făcea trafic cu stupefiante, închisă în toamnă -, dar nimic mai mult...", afirmă viceprimarul.

"Faptul că nu a fost aşa până la capăt confirmă sentimentul oamenilor care l-au cunoscut. Este bine că a fost arestat în viaţă, pentru ca să nu fie văzut ca un martir; acest lucru ar fi putut alimenta teoriile complotului, ar fi avut într-adevăr un impact negativ", apreciază ea.

Întrebată cum luptă autorităţile locale împotriva radicalizării, Turine răspunde că există "mai multe axe".

Ea evocă "o axă de prevenire a unei crize, (prin care) asistăm familiile în care se suspectează că un apropiat va pleca în Siria, încercăm să refacem o legătură afectivă cu famillile". "Încercăm să decredibilizăm discursurile recrutorilor, organizăm dezbateri, întâlniri, facem piese de teatru", precizează ea.

Viceprimarul dă ca exemplu o dezbatere recentă cu Mourad Benchellali, un fost deţinut la închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay (Cuba), "considerat foarte legitim în rândul tinerilor şi cu un discurs pertinent".

Altă axă, continuă viceprimarul "este «sterilizarea solului» în care recrutori vin să-i atragă pe tinerii cei mai fragili, furioşi, pe cei care se simt consideraţi cetăţeni de zona a doua". "Lucrăm asupra identităţii politice a tinerilor, pentru ca ei să simtă mai utili, mai iubiţi", afirmă Turine.

"Dacă luptăm mai bine împotriva discriminării, stigmatizării, ei vor fi mai puternici împotriva discursului urii", conchide Sarah Turine în acest interviu cu Pauline Froissart de la AFP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici