Cei mai periculoşi bolnavi psihic, urmăriţi prin satelit în Marea Britanie

Unii dintre cei mai periculoşi bolnavi psihic din Marea Britanie, inclusiv ucigaşi, violatori şi pedofili, sunt echipaţi cu dispozitive de urmărire prin satelit pentru a fi împiedicaţi să fugă şi să comită noi infracţiuni, relatează The Times, în ediţia electronică de sâmbătă.

Urmărește
295 afișări
Imaginea articolului Cei mai periculoşi bolnavi psihic, urmăriţi prin satelit în Marea Britanie

Cei mai periculoşi bolnavi psihic, urmăriţi prin satelit în Marea Britanie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Peste 60 de pacienţi cu risc mediu şi ridicat, internaţi la South London and Maudsley NHS Foundation Trust au fost echipaţi cu astfel de dispozitive de urmărire, după mai multe incidente în care pacienţii au fugit, au ieşit din ţară sau au comis infracţiuni violente.

Folosirea acestor dispozitive este "în mare parte voluntară", dar aceasta reprezintă o condiţie pentru ca unii pacienţi să poată fi externaţi sau atunci când sunt transferaţi de la sau la spital.

Organizaţiile umanitare susţin că aceste echipamente, care nu pot fi înlăturate decât prin folosirea unor dispozitive industriale, seamănă cu nişte "lanţuri virtuale pentru picioare" şi ar putea încălca drepturile pacienţilor.

Aceste dispozitive GPS au fost concepute iniţial pentru urmărirea pacienţilor ce sufereau de demenţă şi care plecau de acasă. Noua versiune a fost aprobată în martie după un studiu pilot care a arătat că aceasta poate ajuta la prinderea pacienţilor în câteva ore.

Sistemul a fost introdus în South London ca răspuns la cazul lui Terrence O'Keefe, în vârstă de 39 de ani, un violator care a fugit din centru în martie 2008 şi ulterior l-a strangulat pe David Kemp, în vârstă de 73 de ani, în Great Yarmouth, Norfolk. O'Keefe a fost condamnat la închisoare pe viaţă după ce a fost capturat şi judecat pentru crimă.

Pentru implementearea acestor dispozitive, sistemul public de sănătate va plăti circa 600 de lire sterline pentru fiecare pacient, inclusiv 250 de lire sterline pentru o brăţară care conţine un cip de telefon mobil şi un localizator GPS.

Dacă un pacient care poartă acest dispozitiv părăseşte o suprafaţă definită, se apropie de o şcoală sau încalcă restricţiile, poliţia poate primi automat o alertă cu localizarea acestuia cu o marjă de 50 de metri, împreună cu detaliile personale şi o fotografie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici