Cei trei piloni de politică externă a SUA în eventualul mandat al lui Joseph Biden la Casa Albă

Joseph Biden va adopta, în cazul în care va deveni preşedinte al SUA, o abordare politică radical diferită faţă de cea a Administraţiei Donald Trump, axată pe trei direcţii, dar modificările vor fi mai mult în materie de stil, mai degrabă decât de conţinut, conform cotidianului Financial Times.

Urmărește
1706 afișări
Imaginea articolului Cei trei piloni de politică externă a SUA în eventualul mandat al lui Joseph Biden la Casa Albă

Cei trei piloni de politică externă a SUA în eventualitatea unui mandat al lui Joseph Biden la Casa Albă

"Întreaga lume priveşte cu groază scrutinul prezidenţial din SUA: un proces în care actualul preşedinte pare determinat să îşi convingă baza electorală că orice alt rezultat în afară de victoria lui înseamnă că scrutinul a fost fraudat. O victorie a lui Joe Biden i-ar reasigura pe cei mai mulţi lideri străini că acest haos măcar a luat sfârşit. Dar cât de mult s-ar schimba de fapt politica externă a SUA? În materie de stil, în mod dramatic, dar nu complet din punct de vedere substanţial", comentează editorialistul Anne-Marie Slaughter, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul "Cei trei piloni ai politicii externe a SUA în mandatul lui Biden".

"Statele Unite ar reveni la multilateralism şi ar relua cu un nou elan legăturile cu aliaţii şi partenerii. Dar atenţia s-ar concentra mai mult tot la nivel intern. Ar reveni la iniţiativele globale privind necesitatea combaterii schimbărilor climatice, combaterii pandemiei şi altor riscuri mondiale. Dar ar miza în continuare pe competiţia majoră între puteri, concentrându-se pe China ca fiind principalul rival. Ar înlocui o politică externă axată pe valori cu o abordare bazată pe putere. Dar nu ar retrimite trupe în Siria şi Afganistan şi ar menţine scepticismul privind intervenţiile străine", explică editorialistul, notând că ideile enunţate de Joe Biden şi de persoane care ar putea deţine funcţii de rang înalt în administraţia sa sugerează o politică externă marcată de trei domenii centrale: "politica internă, disuasiunea şi democraţia", cu subdomeniile politice aferente.

Consilierii politici ai lui Joe Biden nu ar folosi niciodată termenul "America pe primul loc", care pentru ei înseamnă "America singură", distanţată de alte ţări din lume şi cu o atitudine de insultare a aliaţilor. Însă s-ar concentra pe investiţii interne, pentru a înnoi Statele Unite. Jake Sullivan, fost consilier pentru Securitate Naţională al lui Biden, şi Jennifer Harris, oficial în cadrul Departamentului de Stat în timpul Administraţiei Barack Obama, asociază aceste investiţii rivalităţii dintre SUA şi China, argumentând că rezultatul este dependent de "cât de eficient îşi gestionează fiecare ţară economia naţională şi configurează economia mondială".

Din această perspectivă, Statele Unite au nevoie de investiţii masive în "infrastructură, tehnologie, inovare şi educaţie". Discrepanţele dintre comunităţile rasiale trebuie remediate, companiile trebuie să realizeze tranziţia spre politici ecologice, iar producţia internă trebuie să reducă dependenţa de produse externe, în toate domeniile, de la echipamente medicale la tehnologie militară. În plus, companiile trebuie să achite cote fiscale corecte în SUA. Acordurile comerciale vor deveni mai degrabă de "schimburi corecte", decât de "liber schimb".

Politica externă a lui Joe Biden ar reactiva principiul de disuasiune, care a fost specific Războiului Rece, dar prin adaptarea acestuia la secolul 21. Împotriva Uniunii Sovietice, disuasiunea se axa în principal pe numărul rachetelor. Rachetele contează încă, dar acum disuasiunea va trebui adaptată astfel încât să contracareze tacticile adversarilor, în principal China şi Rusia, dar şi Iran şi Coreea de Nord.

Michèle Flournoy, care ar putea deveni secretar al Apărării în administraţia Joe Biden, a prezentat o serie de măsuri necesare "restabilirii unei forme credibile de disuasiune faţă de China", prin modificarea calculelor de tip cost-beneficii în evaluarea riscurilor de agresiune. Michèle Flournoy consideră că Pentagonul trebuie să facă investiţii în noi tehnologii pentru protejarea comunicaţiilor şi a reţelelor esenţiale de eforturile Chinei pentru a le perturba. Vor fi necesare alte tipuri de instrumente pentru contracararea aventurismului Rusiei şi eforturilor acestei ţări de a genera diviziuni şi a perturba democraţia în SUA şi în Europa.

Al treilea principiu definitoriu pentru politica externă a lui Joseph Biden va fi democraţia ca bază pentru alegerea partenerilor Statelor Unite. Biden a anunţat că în primul an al mandatului va convoca un summit al democraţiei. Anthony Blinken, unul dintre consilierii săi în materie de politică externă şi fost adjunct al secretarului de Stat, a propus înfiinţarea unei Ligi a Democraţiilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici