Cei zece marinari americani, reţinuţi de Iran, eliberaţi / US Navy: "Nu există indicii potrivit cărora li s-ar fi făcut vreun rău"

Gardienii Revoluţiei din Iran i-au eliberat pe cei zece marinari americani pe care i-au reţinut pentru că au pătruns în apele teritoriale iraniene, în Golful Persic, a anunţat miercuri televiziunea de stat, relatează BBC News online.

Urmărește
2319 afișări
Imaginea articolului Cei zece marinari americani, reţinuţi de Iran, eliberaţi / US Navy: "Nu există indicii potrivit cărora li s-ar fi făcut vreun rău"

Cei zece marinari americani, reţinuţi în, eliberaţi/ US Navy: "Nu există indicii potrivit cărora li s-ar fi făcut vreun rău"

UPDATE: Armata americană confirmă eliberarea celor zece marinari de către Iran

Armata americană anunţă că cei zece se află în grija americanilor şi că "nu există indicii potrivit cărora li s-ar fi făcut vreun rău", relatează AP în pagina electronică.

Marina americană (US Navy) a emis un comunicat după ce presa iraniană de stat a anunţat miercuri că marinarii americani au fost eliberaţi.

Ei au părăsit baza baza iraniană de pe Insula Farsi, de la Golful Persic, la ora 8.43 GMT (10.43, ora României), la bordul aceloraşi ambarcaţiuni care i-au adus acolo, se arată în comunicat. 

US Navy anunţă totodată că va efectua o anchetă cu privire la acest incident.

Cei nouă bărbaţi şi o femeie au fost trimişi pe Insula Farsi după ce au fost reţinuţi, marţi, în apropierea acesteia.

 UPDATE: Iranul eliberează marinarii americani reţinuţi la Golful Persic

Marinarii au fost reţinuţi marţi, după ce unul dintre cele două vase la bordul cărora se aflau s-a defectat în timpul unei misiuni de antrenament, potrivit Washingtonului.

Potrivit unui comunicat citat de presă, grupul a fost eliberat după ce Washingtonul şi-a cerut scuze.

Incidentul are loc într-un context sensibil, în care Statele Unite şi Iranul încearcă să implementeze un acord cu privire la activităţile nucleare iraniene.

Comandantul Forţelor navale din cadrul Corpului Gardienilor Revoluţiei, generalul Ali Fadavi, s-a declarat mulţumit că în spatele "incursiunii" se află o defecţiune mecanică.

"Am conchis că intrarea americanilor în apele noastre tertoriale nu a fost ostilă, în scopuri de spionaj sau alte fapte de acest fel", a declarat el pentru televiziunea iraniană.

Secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat pe ministrul iranian de Externe Javad Zarif imediat după incident. Cei doi şefi ai diplomaţiilor au dezvoltat o relaţie personală în timpul negocierilor în dosarul nuclear.

Marinarii reţinuţi - nouă bărbaţi şi o femeie - au fost conduşi pe Insula Farsi, în mijlocul Golfului, unde Iranul are o bază navală.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici