CEJ: Germania poate respinge cereri de indemnizaţii sociale depuse de imigranţi din state UE
Potrivit publicaţiei EUObserver, CEJ a stabilit că Germania are dreptul de a refuza cererile de indemnizaţii sociale depuse de străini provenind din state membre UE care nu au legături cu Germania şi care nu sunt în căutarea unui loc de muncă.
Instanţa europeană a fost sesizată de un imigrant român şomer care nu a primit indemnizaţie socială în oraşul german Leipzig.
Decizia Curţii Europene de Justiţie nu are caracter obligatoriu de implementare, având valoare de recomandare.
Recent, Guvernul de la Berlin a avertizat că intenţionează să introducă un sistem de sancţionare a imigranţilor din state membre ale Uniunii Europene care încasează abuziv indemnizaţii sociale în Germania, în contextul criticilor privind situaţia românilor şi bulgarilor de pe teritoriul german.
Guvernul german a adoptat un raport intermediar care prevede impunerea de interdicţii temporare de revenire în Germania pentru imigranţii europeni care au abuzat de sistemul de liberă circulaţie a persoanelor. „Nu putem închide ochii la problemele asociate imigraţiei”, explica în martie ministrul german de Interne, conservatorul Thomas de Maizière, insistând totuşi că intensificarea imigraţiei este „o veste bună” pentru Germania.
Ministrul a exprimat dubii în legătură cu intenţia de găsire a unui loc de muncă de către imigranţi care „completează formulare la agenţia de ocupaţie dar nu cunosc un cuvânt în germană”. Conservatorii germani au declanşat o controversă cerând limitarea numărului străinilor care abuzează de sistemul social german. Peste 60.000 de bulgari şi 120.000 de români au venit în Germania în anul 2012, conform celor mai recente statistici.