- Home
- Externe
- (09.08.2020, 11:22)
- Andreea Neblea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cel mai adânc loc din lume. Ce trebuie să ştii despre Gaura de foraj de la Kola
- Gaura de foraj de la Kola este cel mai adânc loc din lume.
- Kola Superdeep, din Rusia, are 12 kilometri adâncime.
- Oamenii de ştiinţă din URSS au săpat la ea 24 de ani.
Urmărește
6158 afișări
Cel mai adânc loc din lume. Ce trebuie să ştii despre Gaura de foraj de la Kola
În Murmansk, Rusia, dacă ştii unde să te uiţi, vei găsi o mică colecţie de fier vechi şi beton. Ceea ce nu e chiar interesant. Dar dacă te uiţi mai atent prin dărâmături, vei găsi un disc ruginit mare fixat pe pământ. Acesta nu este doar un disc vechi - este capacul sudat al unei găuri de foraj care are o adâncime de 12 km în scoarţa terestră, scrie sciencealert.com.
Ai nevoie de o comparaţie pentru a-ţi da seama cât de adânc înseamnă 12 km? Îţi spun că este mai adânc decât punctul cel mai adânc al oceanului – Groapa Marianelor. Aceasta este gaura cu cea mai mare adâncime care a fost săpată vreodată pe planeta noastră.
Denumită Kola Superdeep, gaura săpată de oameni seamănă cu o sondă de ţiţei abandonată, dar să ştii că nu are nicio legătură cu asta. Însă, ce trebuie să ştii e că ea este rezultatul a peste 20 de ani de războaie dintre Statele Unite ale Americii şi URSS.
Când oamenii de ştiinţă din URSS au început să foreze suprafaţa Pământului în anii '70, au făcut-o pentru a afla mai multe despre conţinutul scoarţei terestre. „Pentru că adevărul este că ştim mai puţin despre ceea ce este sub picioarele noastre decât despre ce este de cealaltă parte a Sistemului Solar“, a explicat Hank Green în 2014.
În următorii 24 de ani, aceşti oameni de ştiinţă au săpat în permanenţă, iar în anul 1994 era realizată Gaura de foraj de la Kola, cea mai adâncă gaură creată vreodată de oameni în scoarţa terestră.
Dar ce am învăţat de fapt din toată această muncă grea?
După cum îţi explică Green într-un video, pe care îl poţi viziona mai jos, am aflat multe. În primul rând, faptul că există 12 km de apă în scoarţa terestră, ceea ce oamenii de ştiinţă nici nu ar fi crezut că este posibil dacă nu ar fi văzut-o cu propriii ochi.
În plus, la aproape 7 kilometri adâncime au găsit fosile microscopice din 24 de specii de organisme unicelulare moarte de multă vreme.
De asemenea, au avut acces la roci vechi de 2,7 miliarde de ani, ceea ce este minunat. Totuşi, aceste roci au devenit provocarea pe care oamenii de ştiinţă pur şi simplu nu au putut să o depăşească. De ce? Pentru că temperatura era de aproximativ 180 de grade Celsius, ceea ce înseamnă cu aproximativ 80 de grade mai cald decât au prezis oamenii de ştiinţă, aşa că nu au putut trece de această căldură.
Ne vom gândi vreodată să săpăm la o adâncime mai mare decât atât? Ei bine, a trecut mult timp de la 1994, aşa că nu spune niciodată niciodată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe