"Cel mai frumos bebeluş arian", desemnat în anul 1935 de nazişti, era de fapt evreu - FOTO

Regimul nazist german a desemnat fără să ştie, în anul 1935, imaginea unui copil evreu drept profilul perfect al bebeluşului arian, cazul fiind descoperit abia târziu după al II-lea Război Mondial, relatează revista Bild.

Urmărește
6517 afișări
Imaginea articolului "Cel mai frumos bebeluş arian", desemnat în anul 1935 de nazişti, era de fapt evreu - FOTO

"Cel mai frumos bebeluş arian", desemnat în anul 1935 de nazişti, era de fapt evreu (Imagine: Shutterstock)

Soţii Jacob şi Pauline Levinson, muzicieni talentaţi, s-au mutat din Letonia la Berlin în anul 1928. În contextul ascensiunii naziste, marcată de intensificarea antisemitismului, Pauline Levinson şi-a dus, în 1935, fetiţa în vârstă de şase luni, Hessy, la un cunoscut fotograf din Berlin, potrivit Bild.

După câteva luni, Pauline Levinson a fost înspăimântată să vadă imaginea fetiţei sale pe prima pagină a revistei Sonne ins Hause. Speriată că familia sa, de etnie evreiască, ar fi putut fi depistată de nazişti, Pauline a mers la fotograful Hans Ballin. Acesta i-a spus că ştia care este etnia familiei, dar că a prezentat fotografia pentru un concurs care avea scopul desemnării celui mai frumos bebeluş arian. "Am vrut să arăt cât de ridicoli sunt naziştii", i-a explicat fotograful.

Şi a reuşit: imaginea a câştigat concursul, fiind aleasă de însuşi Joseph Goebbels, ministrul nazist pentru Propagandă.

Temându-se de eventuale probleme, familia Levinson şi-a ţinut copilul acasă. Imaginea a fost distribuită, fiind publicată la diverse evenimente, inclusiv pe vederi, dar regimul nazist nu a aflat niciodată identitatea reală a copilului.

În 1938, Jacob Levinson a fost arestat scurt timp pentru evaziune fiscală. După incident, familia s-a mutat iniţial în Letonia, după care a emigrat în Franţa, stabilindu-se în Statele Unite.

"Acum pot râde", a declarat recent Hessy Taft Levinson, în vârstă de 80 de ani, citată de publicaţia Daily Telegraph. "Dar, dacă naziştii ar fi aflat cine sunt, nu aş mai fi în viaţă", a adăugat Taft Levinson, profesor de chimie la Universitatea din New York.

Hessy Taft Levinson a prezentat de curând imaginea sa de la vârsta de şase luni la Memorialul Holocaustului Yad Vashem din Israel.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici