- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (10.10.2012, 14:01)
- Andrei Constantinescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cel mai toxic loc de pe pământ. Locul unde poţi muri dacă stai mai mult de o oră - FOTO, VIDEO
Cercetătorii au stabilit care este cel mai poluat loc de pe planetă, pe suprafaţa acestuia gradul de toxicitate fiind cu mult peste media admisă. În această zonă din Rusia sute de locuitori şi-au pierdut viaţa, însă, abia la zeci de ani de la această tragedie se fac publice secretele ascunse de autorităţi.
Urmărește
17236 afișări
Cel mai toxic loc de pe pământ. Locul unde poţi muri dacă stai mai mult de o oră - FOTO, VIDEO
Lacul Karachay, aflat pe teritoriul Rusiei, este considerat cel mai poluat loc de pe glob. Până în anul 1990 secretele acestei regiuni nu au fost dezvăluite de fosta guvernare a Rusiei deoarece în acest loc s-au desfăşurat experimente şi activităţi nucleare de mare amploare, informează Daily Mail.
Povestea lacului Karachay a început în anul 1940, atunci când armata Rusiei a decis mutarea complexelor nucleare în zona Chelyabinsk. Lacul este situat foarte aproape de actuala graniţă cu Kazakhstan-ului, în perimetrul uzinei nucleare Mayak Production Association, una dintre cele mai mari fabrici de acest gen din Rusia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Construită în anii 40', Mayak era una dintre cele mai importante uzine nucleare ale Rusiei, în care erau produse arme chimice, având în acea perioadă accesul interzis pentru orice străin. De altfel, restricţia avea să fie menţinută timp de 45 de ani. Abia în 1992, atunci când fostul preşedinte Boris Elţîn a semnat un decret prin care cercetătorii străini puteam să inspecteze zona, perimetrul lacului Karachay a fost desemnat cel mai poluat loc de pe glob.
Pe parcursul anilor în care fabrica era ţinută secret, cercetătorii de la Mayak au desfăşurat experimente radioactive şi au vărsat deşeuri nucleare în lacul Karachay aflat în imediata apropiere a complexului. Aceste deşeuri conţineau substanţe foarte toxice precum Stronţiu 90 şi Cesiu 137. Cercetătorii au estimat că în anul 1990, o expunere de o oră în apropierea lacului ar fi putut cauza moartea pentru orice persoană.
În regiunea Chelyabinsk rata de cancer la populaţie a crescut cu 21 de procente, cea a naşterilor cu defecte şi malformaţii, cu 25 la sută, şi cea a prezenţei leucemiei în rândul locuitorilor din zonă cu 41 la sută.
Râul Techa, aflat în apropiere, a fost atât de poluat, încât, 65 la sută dintre locuitorii zonei s-au îmbolnăvit din cauza radiaţiilor. Până şi medicii care îi îngrijeau pe locuitori menţionau în rapoartele medicale că aceşti oameni aveau "o boală specială", notiţele acestea fiind strict secrete până în 1990.
În 1957 o explozie la centrul nuclear Mayak a cauzat răspândirea unui nor de praf radioactiv, 70 de tone din acest material fiind atunci împrăştiate în atmosferă. Norul radioactiv a fost răspândit pe o suprafaţă de 14.484 kilometrii pătraţi, afectând aproximativ 270.000 de cetăţeni ruşi. Pentru că nu mai aveau unde să verse deşeurile, inginerii de la centrul Mayak au decis să verse materialele radioactive în lacul Karachay. Soluţia a funcţionat relativ bine, până când, într-o perioadă de secetă din 1967 a secat lacul, astfel expunând populaţia din zonă la pericolul radioactiv.
Într-o măsură disperată, autorităţile din Rusia au decis betonarea întregii suprafeţe a lacului Kachay în speranţa că sursa radioactivă ar putea fi închisă. Cu toate acestea, prezenţa radiaţiilor este încă destul de mare în această zonă, o mare porţiune din jurul lacului nefiind încă locuită. Populaţia din zonă se teme încă de pericolul la care se expune, neştiind dacă pânza freatică mai este sau nu afectată.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe