- Home
- Externe
- MANILLA, (10.11.2013, 18:35)
- Iuliana Enache
Cel mai VIOLENT ciclon al anului: Locuitorii din zonele afectate de taifun în Filipine jefuiesc morţii pentru a supravieţui
Abrutizaţi, supravieţuitorii taifunului răscoleau, duminică, dărâmăturile presărate cu cadavre din centrul arhipelagului filipinez, o regiune devastată de Haiyan, atacând magazinele şi convoaiele care aduc un ajutor insuficient.
Urmărește
1069 afișări
Cel mai VIOLENT ciclon al anului: Locuitorii din zonele afectate de taifun în Filipine jefuiesc morţii pentru a supravieţui (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
La peste 48 de ore de la trecerea unuia dintre cele mai violente taifunuri, centrul arhipelagului este teatrul unor scene de groază, în timp ce supravieţuitorii disperaţi caută să bea şi să mănânce.
La periferia Tacloban (220.000 de locuitori), unul dintre oraşele de coastă cele mai afectate de pe insula Leyte, zone întregi au fost distruse de valuri înalte de câţiva metri şi rafale de vânt ce depăşesc 300 de kilometri pe oră.
Edward Gualberto se strecoară printre cadavre pentru a răscoli rămăşiţele unei case prăbuşite. Îmbrăcat doar într-un pantalon roşu, acest tată a patru copii şi consilier local într-un sat se scuză pentru felul în care arată şi pentru acţiunile sale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
"Sunt o persoană decentă. Dar dacă nu ai nimic de mâncare de trei zile, ajungi să faci lucruri înspăimântătoare pentru a supravieţui", a declarat el pentru AFP, punând mâna pe nişte cutii de conserve, în timp ce muştele zboară pe deasupra lui.
"Nu avem nimic să mâncăm. Avem nevoie de apă şi alte lucruri pentru a supravieţui", adaugă el.
Prada sa după o jumătate de zi petrecută în căutarea hranei este formată din pachete de paste, cutii de bere, conserve, biscuiţi şi acadele şi un săpun.
"Acest taifun ne-a luat orice demnitate. Dar eu încă am familie şi sunt foarte recunoscător pentru acest lucru".
În restul oraşului, supravieţuitorii adoptă strategii de supravieţuire mai agresive, profitând de absenţa forţelor de ordine, care aproape că au dispărut după taifun.
Ca şi Edward Gualberto, ei susţin că nu au mâncat nimic de trei zile şi autorităţile recunosc că sunt depăşite şi incapabile să aducă ajutoare la faţa locului.
Locuitorii au spart rarele vitrine de magazine care au rezistat rafalelor de vânt sau au îndoit cu ajutorul unor leviere gratiile altora.
Un măcelar, disperat, ameninţă atacatorii cu un revolver, dar aceştia nu se sinchisesc şi devalizează magazinul. Bărbatul îşi agită arma în aer şi strigă, însă mulţimea se serveşte.
În apropiere, Emma Bermejo, proprietara unei mici patiserii, vorbeşte despre scene de "anarhie".
"Nu mai există niciun membru al forţelor de ordine, ajutorul întârzie să vină. Oamenii sunt murdari, înfometaţi, însetaţi. Încă câteva zile şi vor începe să se omoare între ei", asigură ea.
"Este înspăimântător. Mai întâi o catastrofă, apoi jefuirea magazinelor noastre. Pot să înţeleg că iau hrană şi apă. Dar televizoare? maşini de spălat?".
Preşedintele Crucii Roşii din Filipine, Richard Gordon, i-a calificat pe unii atacatori drept "gangsteri", după jefuirea unui convoi al organizaţiei sale în apropiere de Tacloban.
Pe străzile din regiune, bărbaţi, femei şi copii avansează în şir indian, într-un peisaj dezolant, mulţi având nasurile şi gurile acoperite pentru a nu inspira mirosul pestilenţial al cadavrelor.
Autorităţile se tem de 10.000 de morţi în Leyte şi anunţă 300 de morţi în insula vecină Samar, unde alte 2.000 de persoane au fost date dispărute.
O echipă de recuperare a cadavrelor a fost activată, dar soldaţii par depăşiţi de situaţie. "Sunt şase camioane în oraş, care strâng cadavrele. Nu este suficient", a declarat şoferul unuia dintre vehicule. "Sunt cadavre peste tot".
Locuitorii întind scrisori jurnaliştilor, adresate rudelor care trăiesc în restul ţării.
Mulţi sunt răniţi şi toţi povestesc scene de coşmar. "Valuri imense au venit în continuu, invadând străzile şi luându-ne casele", povesteşte pentru AFP Mirasol Saoyi, o tânără în vârstă de 27 de ani.
"Soţul meu ne-a legat unul de altul dar am fost separaţi. Am văzut mulţi oameni ţipând şi înecându-se. Încă nu mi-am găsit soţul".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe