Cel puţin 131 de morţi, în urma incendiilor din Australia

Cel puţin 131 de persoane au murit în incendiile cele mai devastatoare din istoria Australiei, care afectează sud-estul ţării, potrivit unui nou bilanţ anunat luni de poliţie.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 131 de morţi, în urma incendiilor din Australia

Cel puţin 131 de morţi, în urma incendiilor din Australia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acesta este cel mai mare număr de victime din istoria "ţării-continent" ca urmare a incendiilor. În cadrul ultimelor evenimente similare în Australia, în 1983, la Victoria şi în sudul ţării au murit 75 de persoane.

Peste 750 de locuinţe au fost distruse de sâmbătă în timp ce autorităţile se tem că numărul morţilor ar putea creşte odată cu avansarea serviciilor de intervenţie în zonele afectate.

Incendiile au distrus o suprafaţă de 3.000 de kilometri pătraţi din cauza efectelor cumulate ale secetei, rafalelor puternice de vânt şi a celei mai grave canicule înregistrate în ultimul secol.

La Melbourne, mercurul termometrelor a atins la acest sfârşit de săptămână 46,4 de grade Celsius, un record pentru luna februarie.

Cele mai multe persoane au murit în regiunea Melbourne, cel de-al doilea oraş ca dimensiune din Australia, şi în capitala statului Victoria.

Unele sate au fost incendiate în totalitate în timp ce mai multe persoane au murit arse de vii în propriile automobile.

Supravieţuitorii au povestit cum un nor negru de cenuşă s-a ridicat pe cer, acoperind soarele şi lăsând să pătrundă doar "o rază portocalie oribilă" în vreme ce flăcările le înghiţeau casele.

Potrivit premierului Kevin Rudd, unele focare au fost atribuite de autorităţi unor incendiatori vinovaţi de "crime în masă".

"Nu există un alt cuvânt pentru a descrie decât cel de crimă în masă. Am atins un nivel de groază pe care puţini dintre noi l-am fi putut anticipa", a adăugat el.

Un bărbat în vârstă de 31 de ani şi un adolescent de 15 ani, care sunt bănuiţi că ar fi declanşat intenţionat două incendii separate, fără a face victime, au fost reţinuţi luni şi acuzaţi de incendiere voluntară.

Autorităţile au promis să pedepsească sever piromanii care vor fi acuzaţi de ucidere şi care riscă închisoare pe viaţă.

"Provocarea noastră nu este numai să întindem mâna prieteniei (...) dar să şi acţionăm. Din acest motiv am mobilizat armata", a declarat premierul Kevin Rudd, care a calificat duminică aceste incendii drept "infernul în toată furia sa".

Un sat turistic cunoscut pentru întinderile sale verzi, situat la nord de Melbourne, a fost cuprins în totalitate de flăcările intensificate de rafalele puternice de vânt.

"Marysville, care era unul din cele mai frumoase sate din Victoria, dacă nu din Australia, a fost şters de pe hartă", a menţionat preotul Ivor Jones care locuia în Marysville.

Incendiile au devastat de asemenea oraşul Kinglake, situat în apropiere de Marysville, unde au murit peste 20 de persoane. Centre de cazare au fost amenajate pentru a-i adăposti pe supravieţuitori şi pe aceia care s-au refugiat în localitatea Whittlesea din vecinătate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici