Cel puţin 144 de morţi în America Centrală, în urma trecerii furtunii tropicale Agatha

Cel puţin 144 de morţi, mii de sinistraţi şi numeroase case distruse, reprezintă bilanţul furtunii tropicale Agatha, prima din sezonul ciclonic de anul acesta, anunţat ca foarte violent, care a devastat la sfârşitul săptămânii Guatemala, Honduras şi El Salvador.

Urmărește
41 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 144 de morţi în America Centrală, în urma trecerii furtunii tropicale Agatha

Cel puţin 144 de morţi în America Centrală, în urma trecerii furtunii tropicale Agatha (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În Guatemala, această nouă catastrofă a ucis 118 persoane, iar alte 53 de persoane sunt date dispărute, conform serviciilor de urgenţă, la doar câteva ore după erupţia Vulcanului Pacaya, în care au murit două persoane, iar alte trei au fost date dispărute.

"Mai întâi a căzut o ploaie de cenuşă, după care a plouat. O catastrofă după alta, fără să ne lase timpul să reacţionăm, dar nu putem sta cu braţele încrucişate, trebuie să ajutăm la salvarea de vieţi şi bunuri", a declarat Julio Figueroa, un locuitor din Palin, în sudul ţării.

Agatha, care s-a transformat duminică în despresiune, a făcut ravagii la Oceanul Pacific, după ce meteorologii Agenţiei americane Oceanice şi Atmosferice, NOAA, au prezis că sezonul uraganelor din acest an (1 iunie-30noiembrie) ar putea fi unul dintre cele mai devastatoare înregistrate vreodată în Atlantic.

În condiţii meteorologice de cer parţial acoperit, luni dimineaţa, în Guatemala au început operaţiunile de curăţare. Sinistraţii încercau să recupereze unele bunuri sau să "spele" casele acoperite sau distruse de noroi.

"Nu putem aştepta venirea ajutorului. Autorităţile sunt, teoretic, responsabile cu susţinerea, dar este mai bine să avansăm şi să ne ajutăm reciproc pentru a merge înainte", a declarat Fernando Andrade, a cărui casă a fost acoperită de valuri de pământ, la periferia capitalei.

În total, 112.000 de persoane, majoritatea sărace, a fost necesar să fie evacuate. Ele trăiau în locuinţe ridicate, în cele mai multe cazuri, la poalele colinelor sau pe malurile râurilor.

Pentru a accelera colectarea unor ajutoare în hrană, organizaţiile de salvare au utilizat reţele sociale ca Facebook, Twitter sau Hi5.

Dar sarcina acestora este complicată de închiderea drumurilor care duc spre capitală, blocate de pietre, pământ şi trunchiuri de arbori căzuţi.

În Honduras, ţară vecină cu Guatemala, Comisia Permanentă pentru Situaţii de Urgenţă (COPECO) a anunţat luni după-amiază un nou bilanţ, de 17 morţi şi peste 3.000 de persoane evacuate.

Trecerea furtunii Agatha a amintit în Honduras de uraganul Mitch, în timpul căruia, în 1998, au fost ucise aproximativ 20.000 de persoane, iar alte 2,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost.

"Era aproape ca (în timpul Uraganului) Mitch. Am fost nevoiţi să ieşim în fugă, pentru că fluviul ne-ar fi acoperit", a declarat Pantaleon Sanchez, în vârstă de 76 de ani, care s-a refugiat într-o şcoală, pe malul fluviului Choluteca.

Celso Martinez, în vârstă de 30 de ani, a fugit cu fiul său, în vârstă de patru ani, deoarece "casa s-a fisurat, iar curentul era pe punctul de a lua totul".

În El Salvador, Protecţia Civilă a înregistrat nouă morţi, iar alte două persoane au fost date dispărute. Preşedintele Mauricio Funes a decretat "alertă (cod) roşu" pe tot teritoriul ţării, calificând situaţia drept "critică".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici