- Home
- Externe
- LATAKIA, (26.09.2015, 22:22)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cel puţin 15 avioane-cargo ruseşti cu "echipamente şi personal" au aterizat în Siria, în Latakia
Cel puţin 15 avioane ruseşti care transportă "echipamente şi personal" au aterizat - în ultimele două săptămâni - la o bază militară, în vestul Siriei, o ţară devastată de război, a declarat sâmbătă o sursă militară pentru AFP.
Urmărește
11387 afișări
Cel puţin 15 avioane-cargo ruseşti cu "echipamente şi personal" au aterizat în Siria, în Latakia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"De două săptămâni, până sâmbătă dimineaţa, câte un avion-cargo aterizează în fiecare dimineaţă la baza militară Hmeimim", situată în provincia Latakia, unul dintre principalele fiefuri ale regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat această sursă sub protecţia anonimatului.
"Cel puţin 15 avioane de acest tip, marcate în culorile steagului rus, au transportat echipamente şi personal" în această bază situată în incinta aeroportului civil şi militar Bassel al-Assad, la 25 de kilometri sud de oraşul Latakia, afirmă sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Avioanele sunt escortate - atât la aterizare cât şi la decolare - de avioane de vânătoare "cu scopul de a le proteja", a precizat aceeaşi sursă.
"Camioane de tonaj mediu vin, spoi, să descarce avioanele şi să transporte încărcătura afară din aeroport", potrivit acestei surse.
Washingtonul îşi exprimă, de mai multe săptămâni, îngrijorarea faţă de consolidarea prezenţei ruseşti în Siria - cu avioane de luptă, sisteme de apărare antiaeriană şi echipamente moderne, dintre care o parte sunt cedate armatei siriene, care luptă într-un război civil, de peste patru ani, împotriva rebelilor.
Un oficial sirian de rang înalt a declarat pentru AFP că implicarea militară rusă reprezintă un "punct de cotitură".
Statele Unite au anunţat că vor primi favorabil o iniţiativă rusească de consolidare a luptei împotriva grupării extremiste Statul Islamic (SI), dar că se tem că ruşii ar căuta, înainte de toate, să consolideze regimul preşedintelui al-Assad şi să atace grupuri siriene, kurde sau forţe moderate susţinute de Washington.
În cazul în care mobilizarea rusă se verifică oficial şi mai ales dacă este utilizată, ar fi vorba despre primul angajament oficial al Rusiei - de la intervenţia sovietică în Afganistan din 1979 - în acest teatru de război îndepărtat.
Avioane ruseşti de vânătoare au intrat în spaţiul aerian al Siriei cu transponderele oprite
Avioane de vânătoare ruseşti şi-au oprit transponderele când au intrat în Siria, aparent într-o încercare de a evita să fie detectate, denunţă un oficial american, potrivit căruia aeronavele militare ruseşti au zburat foarte aroape de avioane de transport cu transponderele pornite, relatează CNN.
Însă sateliţi americani le-au detectat, subliniază, sub protecţia anonimatului, acest oficial.
În urma unor evaluări, avioanele de vânătoare se aflau în Siria, iar potrivit aceluiaşi oficial ruşii au început să opereze avioane fără pilot în zona de coastă a oraşului Latakia.
În contextul în care în zona respectivă nu sunt prezenţi militanţi din cadrul grupării Statul islamic (SI), aceste manevre ridică o serie de întrebări cu privire la intenţiile ruşilor şi acumularea militară rusă în regiune, pe care Statele Unite au anunţat că o urmăresc îndeaproape. Aceste manevre arată mai degrabă că Moscova plănuieşte să-l susţină pe preşedintele Bashar al-Assad decât să lupte împtriva grupării teroriste, potrivit aceleiaşi surse.
Statele Unite conduc un efort al cărui obiectiv este înfrângerea SI, însă Washingtonului, spre deosebire de Moscova, îi cere lui al-Assad să plece de la putere.
Întrebat ce pot face Statele Unite în legătură cu această situaţie, secretarul american al Apărării Ashton Carter declara joi pentru CNN, într-o conferinţă de presă, că "este necesar să vedem ce fac ruşii" în Siria.
Carter îşi exprima totodată speranţa că Moscova va lupta împotriva SI, subliniind însă că "asta înseamnă să torni gaz pe focul războiului civil din Siria, ceea ce nu este cu siguranţă productiv din punctul nostru de vedere".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe