Justiţia a emis mandate de arestare pe numele a 20 de persoane, între care trei elevi în an terminal, la Manouba, în periferia Tunisului, a spus Walid Mofteh, un purtător de cuvânt al Tribunalului din Manouba.
„Un elev care susţinea Bacalaureatul a părăsit sala de examen după o oră de la începutul probei şi a transmis (subiectele) unui grup de persoane, între care studenţi. Aceştia din urmă au transmis ulterior răspunsurile prin telefon către doi elevi aflaţi în interiorul sălii”, a explicat el, precizând că frauda la un examen este pasibilă cu o pedeapsă de la trei luni până la trei ani de închisoare.
Alte arestări au avut loc Airana, în apropiere de Tunis, şi la Kef (nord-vest), potrivit unei surse judiciare şi presei locale.
Secretarul general al sindicatului din învăţământul secundar, Lassaad Yaacoubi, a apreciat marţi pentru postul de radio privat Mosaïque FM că „Bacalaureatul din acest an şi-a pierdut credibilitatea” din cauza acestor „încălcări”.
Yaacoubi a mai afirmat că sindicatul a înregistrat, începând din 4 iunie, 15 cazuri de agresiuni împotriva unor profesori care au încercat să împiedice tentative de fraudă la Bacalaureat.
Ministrul Educaţiei, Fathi Jarray, a recunoscut, miercuri, la Mosaïque FM existenţa unor „reale probleme”, deplângând faptul că în jurul Bacalaureatului s-a creat o „cultură (…) de fraudă”.
Jarray a dat asigurări că autorităţile nu sunt „satisfăcute de situaţia actuală” şi încearcă „să refacă reputaţia examenului”, devalorizată în mod considerabil, potrivit lui, sub regimul înlăturat de la putere al lui Zine El Abidine Ben Ali.
Ministrul a amintit că Guvernul a decis în acest an ca persoanele recunoscute vinovate de fraudă la Bacalaureat să nu mai aibă dreptul să se prezeinte la un astfel de examen în următorii cinci ani.
Peste 140.000 de tunisieni susţin în acest an examenul de Bacalaureat.