- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cel puţin 25 de morţi, după erupţia vulcanului Merapi
Cel puţin 25 de persoane au fost ucise, în urma erupţiei de marţi seara a vulcanului Merapi, cel mai activ din Indonezia, potrivit unui nou bilanţ stabilit miercuri dimineaţa de autorităţi.
Cel puţin 25 de morţi, după erupţia vulcanului Merapi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Între victime se află şi un bărbat care, în opinia indonezienilor, personifică vulcanul, Mbah Marijan, "gardianul spiritual" al lui Merapi, considerat un munte sacru de mulţi dintre aceştia.
Marijan, în vârstă de aproximativ 80 de ani, a fost descoperit în casa sa incendiată, la aproximativ patru kilometri de crater.
"Cel puţin 25 de persoane au fost ucise, între care şi Mbah Marijan. Au murit, de asemenea, un jurnalist şi doi salvatori indonezieni", a declarat Banu Hermawan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sardjito din Yogyakarta, cel mai mare oraş universitar din ţară, situat la 25 de kilometri de crater. Între morţi se află un bebeluş în vârstă de trei luni.
Merapi, cu o altitudine de 2.914 metri, a intrat marţi în erupţie în zece reprize, proiectând în atmosferă nori de fum toxic şi cenuşă la o altitudine de până la 1,5 kilometri, în jurul versanţilor, care sunt dens populaţi din cauza solului foarte fertil.
"Deşi, de ieri nu s-a înregistrat nicio erupţie, persoanele trebuie să rămână în adăposturi", a declarat Surono, însărcinat cu monitorizarea vulcanilor în Indonezia.
Autorităţile au ridicat luni alerta la nivelul maxim, în faţa unui risc de erupţie iminentă, şi au ordonat evacuarea a 19.000 de persoane care locuiesc pe versanţii vulcanului. Însă, numeroşi bărbaţi, majoritatea agricultori, au refuzat să plece, pentru a se ocupa de animale sau de culturi.
În total, peste un milion de persoane trăiesc sub ameninţarea unei erupţii.
Însă, populaţia este obişnuită cu "toanele" lui Merapi, care intră în erupţie la fiecare patru sau cinci ani, un ritm considerat scurt pentru un vulcan. De la jumătatea secolului al XVI-lea şi până în prezent, au fost înregistrate 68 de erupţii, dintre care unele devastatoare, precum cele din 1930 (1.400 de morţi) şi 1994 (60 de morţi).
Ultima erupţie a avut loc în 2006, când au murit două persoane.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO