Cel puţin 26 de manifestanţi au fost ucişi vineri de forţele de securitate, în Siria

Cel puţin 26 de manifestanţi au fost ucişi vineri de forţele de securitate siriene, în mai multe oraşe din centrul şi vestul Siriei, în timp ce Riad Seif, una dintre principalele personalităţi ale opoziţiei, a fost arestat la Damasc, potrivit unor militanţi pentru drepturile omului, citaţi de AFP.

Urmărește
16 afișări

Autorităţile au anunţat la rândul lor moartea a zece soldaţi şi poliţişti într-un atac "terorist" la Homs, un important oraş industrial situat la 160 de kilometri nord de capitală.

Potrivit militanţilor, 16 manifestanţi au fost ucişi la Homs, când forţele de securitate au deschis focul asupra unor manifestanţi, în timp ce ajungeau la Bab Dreib, în centrul oraşului.

La aproximativ 80 de kilometri spe nord, alţi şase manifestanţi au fost ucişi, tot de forţele de ordine, la Hama, potrivit militanţilor.

Pe coasta mediterană, un manifestant a fost ucis şi alţi trei răniţi la Latakia, principalul port al ţării, potrivit Observatorului sirian al drepturilor omului.

Doi manifestanţi au murit la Jablah, la câteva zeci de kilometri spre sud, potrivit militanţilor, care nu au precizat unde a fost ucis ultimul manifestant citat în bilanţul de 26 de morţi al organizaţiei de apărare a drepturilor omului Insan.

Potrivit autorităţilor, însă, o "grupare criminală armată" a deschis focul asupra unui post de control din Homs, după care a fost alungată de forţele de securitate.

Atacul şi confruntările care au urmat s-au soldat cu zece morţi în rândul soldaţilor şi poliţiştilor, potrivit unui purtător de cuvânt militar, citat de agenţia oficială Sana. Potrivit agenţiei, s-au înregistat "morţi şi răniţi" şi în rândul agresorilor.

În acelaşi timp, mai multe tancuri au luat poziţii în centrul oraşului Homs şi în cartiere periferice, unde "zeci de persoane" au fost arestate în noaptea de joi spre vineri, a afirmat Najati Tayara, un militant pentru drepturile omului.

Patrulând pe străzi în camionete echipate cu difuzoare, serviciile de securitate au cerut locuitorilor care au participat la manifestaţii să se predea.

Manifestaţii au fost semnalate şi în regiunile majoritar kurde din nord, la Banias (vest), Kafar Nubol (centru), Deir Ezzor (est) şi Al Bukamal, la frontiera cu Irakul.

La Saqba, în apropiere de Damasc, mii de manifestanţi au cerut căderea regimului şi eliberarea prizonierilor politici, la o zi după arestarea a 300 de persoane în acest oraş.

Pe de altă parte, Riad Seif, una dintre principalele personalităţi ale opoziţiei siriene, a fost arestat vineri la Damasc, de serviciile de securitate, a anunţat preşedintele Observatorului sirian pentru Drepturile Omului, Rami Abdel Rahmane.

"El a fost arestat după rugăciunea de vineri, în apropierea moscheii al-Hassan din cartierul Midane", a afirmat acesta. O manifestaţie împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, la care au participat câteva sute de persoane, a avut loc la ieşirea din moschee.

Seif, în vârstă de 64 de ani şi care suferă de cancer, a ispăşit o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare (ianuarie 2008-iulie 2010), pentru că a făcut apel la democraţie în ţara sa.

În 2001, el fusese condamnat la cinci ani de închisoare pentru că ar fi vrut să "schimbe Constituţia în mod ilegal". El a fost arestat atunci în compania altor nouă opozanţi, în cadrul "Primăverii de la Damasc", o scurtă perioadă care a urmat sosirii lui Bashar al-Assad la preşedinţiei Siriei, în 2000.

Pe fondul acestor violenţe, cele 27 de state ale Uniunii Europene au decis vineri, la Bruxelles, să sancţioneze 13 membri ai regimului sirian, dar deocamdată nu şi pe preşedintele Bashar al-Assad, potrivit unor surse diplomatice.

Statele Unite au avertizat la rândul lor Damascul cu privire la "noi măsuri", dacă nu pune capăt reprimării brutale a manifestaţiilor, la o săptămână după ce au impus sancţiuni economice unor oficiali şi entităţi administrative din ţară.

Washingtonul şi-a exprimat de asemenea preocuparea pentru o jurnalistă americană a postului de televiziune Al-Jazeera, Dorothy Parvaz, deţinută în Siria de o săptămână.

De la începutul mişcării de contestare la 15 martie, peste 600 de persoane au fost ucise, majoritatea la Deraa, potrivit ONG-urilor, şi cel puţin 8.000 au fost arestate în Siria, conform Insan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici