Cel puţin 30 de deţinuţi politici au fost eliberaţi în Cuba

Cel puţin 30 de deţinuţi politici au fost eliberaţi în Cuba în ultimele 48 de ore, în cadrul apropierii diplomatice de Statele Unite anunţate la jumătatea lui decembrie, au declarat joi surse disidente.

Urmărește
155 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 30 de deţinuţi politici au fost eliberaţi în Cuba

Cel puţin 30 de deţinuţi politici au fost eliberaţi în Cuba (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Până acum am numărat în total 30 de eliberări, dintre care 24 de la UNPACU", Uniunea Patriotică din Cuba, a declarat pentru AFP José Daniel Ferrer, liderul acestei organizaţii ilegale de opoziţie cu sediul în estul ţării.

Aceşti opozanţi eliberaţi figurează probabil pe lista de 53 de persoane pe care Cuba s-a angajat să le elibereze în cadrul apropierii cu Statele Unite, dar ale căror nume nu au fost publicate vreodată.

"Am numărat peste 30" de eliberări, a confirmat Elizardo Sanchez, preşedintele Comisiei Cubaneze pentru Drepturile Omului (CCDH), interzisă dar tolerată de către autorităţi.

Eliberarea deţinuţilor "continuă cu picătura şi mâine", vineri, a mai declarat el pentru AFP, precizând că sunt vizate mai multe provincii din ţară.

Cele două surse au anunţat deja, miercuri, eliberarea a doi gemeni, în vârstă de 18 ani, încarceraţi în urmă cu doi ani pentru că au participat la o manifestaţie în faţa unui comisariat de la Santiago de Cuba (sud-est).

Departamentul de Stat american a anunţat marţi că autorităţile cubaneze au eliberat o parte dintre cei 53 de deţinuţi politici a căror punere în libertate a fost solicitată de către Statele Unite în cadrul anunţului privind o apropiere diplomatică între cele două ţări, pe 17 decembrie.

Însă o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane, Jennifer Psaki, nu a precizat câte persoane erau vizate şi nici identitatea acestora. La rândul ei, Havana nu a comentat aceste informaţii, apărute joi.

Cuba acuză - de decenii - disidenţi că sunt "mercenari" în solda Statelor Unite. La 20 decembrie, preşedintele Raul Castro a schimbat un pic tonul şi i-a numit "câteva sute de indivizi care primesc bani, instrucţiuni şi oxigen din exterior".

Insula comunistă avea - la momentul anunţării "dezgheţului" dintre Washington şi Havana - aproximativ 100 de deţinuţi politici, potrivit unor surse apropiate disidenţei.

Numărul acestora depăşea 300 la preluarea funcţiei de preşedinte de către Raul Castro, care l-a înlocuit în iulie 2006 pe fratele său, Fidel Castro, după ce acesta s-a retras din motive de sănătate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici