Cel puţin 33 de morţi în urma cutremurului din Indonezia - VIDEO

Cel puţin 33 persoane au murit şi zeci de clădiri au fost distruse, miercuri, în urma cutremurului puternic, cu magnitudinea de 7 grade, care s-a produs în vestul insulei indoneziene Java, potrivit unui nou bilanţ întocmit în cursul serii de autorităţi.

Urmărește
194 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 33 de morţi în urma cutremurului din Indonezia - VIDEO

Cel puţin 33 de morţi în urma cutremurului din Indonezia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În total, 33 de persoane au murit, 305 sunt rănite şi alte 40 sunt date dispărute", a declarat un oficial din cadrul celulei de criză înfiinţate de Ministerul Sănătăţii, Rustam Pakaya.

Majoritatea persoanelor au murit "în urma prăbuşirii caselor", în întregime sau parţial, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei indoneziene pentru Gestionarea Catastrofelor, Priyadi Kardono.

Cel mai grav bilanţ s-a înregistrat la Cianjur, unde au murit 11 persoane.

Cutremurul, înregistrat la ora locală 14.55 (10.55, ora României), s-a produs la aproximativ 200 de kilometri sud de capitala Jakarta şi la o adâncime de 49 de kilometri, potrivit institutului american de geologie, USGS. Magnitudinea seismului a fost estimată mai întâi la 7,4, după care a fost redusă la 7 de către USGS. Ea a fost evaluată la 7,3 de Agenţia indoneziană de meteorologie şi geologie.

Seismul a distrus într-o măsură mai mică sau mai mare zeci de clădiri în mai multe localităţi situate la vest de Java, printre care Cianjur, Sukabumi şi Tasikmalaya, unde o fetiţă de 13 ani şi-a pierdut viaţa.

La Cianjur mai multe clădiri au fost acoperite de o alunecare de teren, potrivit lui Kardono.

La Batu Karas, o localitate de coastă, "oamenii şi-au părăsit în grabă locuinţele" în momentul cînd pământul a început să se mişte cu putere, a mărturisit Dorus Susanto, un recepţionist de hotel în vârstă de 26 de ani. "Mai multe case şi moscheea au fost avariate", a precizat el.

O alertă de tsunami a fost declanşată timp de 30 de minute în insula indoneziană Java, după care a fost ridicată. "A existat un tsunami în largul (oraşului de coastă) Tasikmalaya, dar el nu a avut decât 20 de centimetri înălţime, ceea ce este nesemnificativ", a explicat Suharjono, oficial tehnic al Agenţiei indoneziene de meteorologie şi geofizică.

Cutremurul a fost resimţit până în Jakarta, unde birourile şi centrele comerciale au fost evacuate timp de circa 15 minute, o persoană a murit iar alte aproximativ 20 au fost spitalizate cu răni uşoare, potrivit celulei de criză a Ministerului Sănătăţii.

"A fost impresionant. Solul s-a mişcat şi mai multe persoane au ţipat. Mi-am scos pantofii cu toc şi am fugit ca să ies afară", a povestit Rini, o studentă de 18 ani, care făcea cumpărături într-un mare centru comercial din capitală.

Indonezia se situează într-o zonă numită "Cercul de Foc" al Pacificului, unde întâlnirea mai multor plăci tectonice provoacă puternice activităţi vulcanice şi seismice.

În 2006, un cutremur maritim cu magnitudinea de 7,7 a generat un tsunami pe coastele de sud ale insulei Java, provocând moartea a 596 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici