Cel puţin 36 de morţi în India în timpul celui mai mare festival religios din lume

Cel puţin 36 de persoane au murit duminică, în timpul Kumbh Mela, cel mai mare festival religios din lume ce se desfăşoară în prezent în nordul Indiei, din cauza unei busculade care s-a produs în gara oraşului, au anunţat autorităţile luni.

Urmărește
613 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 36 de morţi în India în timpul celui mai mare festival religios din lume

Cel puţin 36 de morţi în India în timpul celui mai mare festival religios din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un purtător de cuvânt al Căilor ferate indiene pentru nord şi centru, Amit Malviya, a declarat pentru AFP că 36 de persoane au murit. Dintre acestea, 20 au fost identificate, altele aşteptând ca rudele să apară.

Busculada s-a produs duminică seara la Gara din Allahabad, oraşul unde se desfăşoară, o dată la 12 ani, acest festival religios care a atras, în acest an, numai în ziua de duminică, peste 30 de milioane de pelerini.

Astrologii au desemnat ziua de duminică drept cea mai propice pentru a participa la celebrări, care durează 55 de zile.

Potrivit oficialilor locali, balustrade ale unui pod din apropierea gării au cedat din cauza presiunii mulţimii.

"Oameni se odihneau pe balustrade, care nu au făcut faţă greutăţii, iar elementele de fixare au cedat", a declarat pentru AFP Ashok Sharma, un purtător de cuvânt al Guvernului statului Uttar Pradesh, unde este localizat Allahabad.

Dar ministrul indian al Căilor ferate, Pawan Kumar Bansal, citat de PTI, a negat că ruptura unor balustrade s-a aflat la originea accidentului şi a apreciat că un număr prea mare de persoane pe platforme ar fi putut provoca busculada.

Potrivit unor martori intervievaţi de presa locală, poliţia a lovit mulţimea cu bastoanele. Părinţi ale victimelor au acuzat poliţia că ar fi provocat panică şi a cauzat incidentul.

În plus, martori au declarat că serviciilor de ajutor le-au luat ore întregi ca să ajungă la faţa locului.

"Sora mea se află acolo fără să primească îngrijiri de două ore. De ce nimeni nu vine?", a declarat pentru NDTV o femeie originară din statul Bihar pe o platformă a gării, unde sora sa zăcea nemişcată, cu ochii pe jumătate închişi.

Zece cadavre învelite în cearşafuri albe se vedeau pe o platformă a gării la câteva ore după producerea busculadei, a anunţat un fotograf pentru AFP.

Premierul indian, Manmohan Singh, a declarat că este "profund şocat" din cauza întâmplării.

Duminică dimineaţa, înţelepţi cu corpuri acoperite de cenuşă au condus milioanele de pelerini spre ape să se scalde pentru a-şi spăla păcatele. În acea zi, populaţia Allahabadului crescuse până la 40 de milioane de persoane, faţă de 1,2 milioane în mod normal.

Aproape 20 de milioane de persoane se înghesuiau la acel moment în zona imensă rezervată pelerinilor, de-a lungul malurilor fluviului sacru, a anunţat Ashok Sharma, unul dintre purtătorii de cuvânt ai festivalului.

Mii de poliţişti şi voluntari însărcinaţi să dirijeze fluxurile de oameni solicitau pelerinilor să se înmoaie puţin în apa îngheţată, apoi să lase locul următorilor.

Până duminică seara, un număr record de pelerini, de peste 30 de milioane, au făcut baie în apele fluviului Gange, potrivit autorităţilor.

"Până după-amiază, peste 20 de milioane de persoane au făcut baia sacră, iar în această (dumincă) seara numărul lor a depăşit 30 de milioane", a declarat pentru presă un oficial local de rang înalt, Devesh Chaturvedi.

Kumbh Mela, care a început la 14 ianuarie şi se va sfârşi în martie, se organizează o dată la 12 ani la Allahabad (Uttar Pradesh, nord) şi adună pe durata celor (55 de zile) aproximativ o sută de milioane hinduşi, fiind astfel cel mai mare festival religios din lume.

Festivaluri asemănătoare, dar de o amploare mai mică, au loc o dată la trei ani în alte oraşe indiene.

Băile se fac la confluenţa fluviilor Gange, Yammuna şi Saraswati, considerate sacre. Pelerinii cred că băile în aceste ape îi spală de păcate şi îi eliberează de ciclul reîncarnării.

Peste 7.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în ziua cea mai aglomerată a festivalului, ajutaţi de aproximativ 30.000 de voluntari, potrivit poliţiei.

Producerea busculadelor constituie un risc permanent în timpul festivalurilor religioase indiene, unde menţinerea ordinii şi controlul mulţimii sunt adeseori insuficiente.

Cel mai grav accident al avut loc în octombrie 2008, atunci când 220 de persoane au murit într-un templu din oraşul Jodhpur, în nordul Indiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici