Cel puţin 500 de persoane au fost ucise în Nigeria, în timpul unor violenţe interconfesionale

Cel puţin 500 de persoane, din trei sate creştine situate în apropiere de oraşul Jos (centrul Nigeriei), au fost ucise în timpul unor atacuri ale unor crescători de animale dintr-o etnie musulmană, a declarat luni un oficial al statului Plateau, a cărui capitală este oraşul Jos.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 500 de persoane au fost ucise în Nigeria, în timpul unor violenţe interconfesionale

Cel puţin 500 de persoane au fost ucise în Nigeria, în timpul unor violenţe interconfesionale (Imagine: cnn.com)

"Până la 500 de persoane au fost omorâte în acest act abominabil comis de crescătorii (de animale) Fulani", a declarat telefonic reprezentantul pentru Comunicare al statului Plateau, Dan Majang.

El a precizat că au fost arestate 95 de persoane.

Alte surse locale au anunţat un bilanţ mai redus. "Potrivit ultimei numărători, sunt 202 cadavre", a declarat Shamaki Gad Peter, liderul unei organizaţii neguvernamentale în domeniul drepturilor omului, la Jos.

Un alt militant pentru drepturile omului, Shehu Kani, vorbea despre 250 de morţi.

Un bilanţ precedent anunţa, duminică seara, cel puţin 100 de morţi.

Victimele, între care numeroase femei şi copii, au fost ucise cu maceta, potrivit locuitorilor. Numeroase locuinţe au fost incendiate.

Potrivit mai multor surse locale, atacurile au avut loc în mod coordonat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, fiind comise de crescători din etnia Fulani, majoritar musulmani, împotriva a trei sate aparţinând unor membri ai etniei Berom, majoritar creştină, la sud de Jos.

Ar fi fost vorba, afirmă aceste surse, de represalii în urma unui conflict anterior între cele două etnii, între nomazii Fulani şi sedentarii Berom.

"Nivelul distrugerii este enorm", a declarat duminică Shamadi Gad Peter, care a vizitat cele trei sate atacate.

Potrivit unei surse oficiale, rapoarte recente de securitate sugerau că "integrişti islamişti" din regiune au încurajat atacul împotriva etnicilor Berom.

Nu au existat violenţe în noaptea de duminică spre luni, fiind mobilizate forţele armate, iar zona fiind plasată în stare de alertă maximă, a dat asigurări Frank Tatgun, locuitor al unuia dintre cele trei sate atacate, Dogo Nahawa.

Preşedintele interimar al Nigeriei, Goodluck Jonathan, a plasat, duminică seara, "toate forţele de securitate din Plateau şi statele vecine în alertă maximă, pentru a împiedica extinderea acestui ultim conflict".

Regiunea oraşului Jos este afectată în mod regulat de violenţe religioase sau etnice.

În ianuarie, peste 300 de persoane au fost ucise în timpul unor violenţe între creştini şi musulmani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici