Cel puţin 53 de morţi într-un atac al-Qaida asupra unei biserici din Bagdad

Cel puţin 46 de ostatici şi şapte poliţişti au fost ucişi, duminică seara, în atacul comis de militanţi al-Qaida într-o biserică din Bagdad, anunţă un oficial din cadrul Ministerului de Interne.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 53 de morţi într-un atac al-Qaida asupra unei biserici din Bagdad

Cel puţin 53 de morţi într-un atac al-Qaida asupra unei biserici din Bagdad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cinci presupuşi terorişti au murit în momentul în care unităţi speciale irakiene şi trupe americane au intervenit pentru eliberarea ostaticilor din catedrala catolică de rit siriac. Acest atac, comis cu o zi înainte de Ziua Tuturor Sfinţilor, este unul dintre cele mai sângeroase împotriva creştinilor în Irak. El a fost revendicat de o grupare a mişcării Al-Qaida, care a dat un ultimatum de 48 de ore Bisericii Copte din Egipt pentru a elibera musulmanii "încarceraţi în mănăstiri" din această ţară, potrivit Centrului american de supraveghere a site-urilor islamiste (SITE).

"Există 46 de morţi în rândul credincioşilor, în special femei şi copii, precum şi 60 de răniţi, 20 fiind în stare gravă", anunţă o sursă din cadrul Ministerului irakian de Interne.

"Cinci terorişti au murit şi opt suspecţi au fost arestaţi", precizează sursa citată. Potrivit autorităţilor, aproximativ 100 de credincioşi se aflau în această biserică catolică siriacă în momentul atacului.

Potrivit episcopului caldeean din Bagdad, Shlimune Warduni, doi preoţi din catedrala Sayidat al-Najat, din cartierul Karrada, au fost ucişi şi un al treilea a fost lovit de un glonţ în rinichi. "Este un imens sentiment de tristeţe. Ce putem spune? Este inuman. Nici animalele nu se comportă aşa între ele", a declarat el pentru AFP.

Catedrala seamănă cu un câmp de bătălie, a constatat un fotoreporter al AFP. Terenul şi pereţii sunt plini de sânge şi ciuruiţi de gloanţe. Bucăţi de carne sunt vizibile în acest loc sfânt. Băncile au fost distruse sau răsturnate, iar peste tot este sticlă spartă.

Pentru părintele Yusif Thomas Mirkis, responsabil de ordinul Dominicanilor, "operaţiunea a fost pregătită de multă vreme, având în vedere armele şi muniţiile găsite în catedrală. Este nevoie de timp pentru a le introduce".

Vicarul episcopal al catolicilor siriaci, monseniorul Pios Kasha, care a mers în catedrala devastată, a deplâns "un adevărat carnagiu". "Ceea ce este sigur, este că membrii comunităţii mele vor părăsi cu toţii Irakul", a declarat el.

"Mai mulţi bărbaţi, purtând uniforme militare, au pătruns în biserică având arme asupra lor şi au ucis imediat un preot. M-am refugiat într-o sală mică unde se aflau alţi patru credincioşi", a povestit un ostatic, în vârstă de 18 ani, care a vrut ca numele său să nu fie dezvăluit.

"La scurt timp, doi bărbaţi înarmaţi au intrat în cameră, au tras în aer şi în pământ, rănind trei persoane, apoi ne-au împins în naos. Ulterior a avut loc un schimb de focuri şi am auzit zgomote de explozii. Geamurile au căzut peste oameni", a adăugat el.

Forţele de securitate irakiene au dat asaltul către ora 20.50 (21.50 ora României), împreună cu trupele americane, care, deşi au încheiat misiunea la sfârşitul lui august, pot folosi forţa, în cazul în care sunt atacate sau dacă Irakul le cere ajutorul.

"Este o situaţie foarte tristă, care confirmă situaţia dificilă în care trăiesc creştinii în această ţară", a afirmat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi.

La 12 octombrie, cu ocazia Sinodului pentru Orientul Mijlociu de la Vatican, arhiepiscopul din Kirkuk (nord) s-a arătat îngrijorat de "exodul mortal" al creştinilor din Irak, afirmând că aceştia vor "să trăiască în pace şi libertate".

Potrivit datelor Bisericii, catolicii din Irak au ajuns de la 2,89 la sută din populaţie în 1980 (378.000) la 0,94 la sută în 2008 (301.000).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici