Cel puţin 59 de morţi, într-o serie de atentate comise în Irak

Cel puţin 59 de persoane au fost ucise şi aproape 200 rănite, într-o serie de atentate cu bombă şi atacuri armate comise miercuri dimineaţă la Bagdad şi în alte şase oraşe din Irak, în timp ce comunitatea se pregătea pentru comemorarea a un an de la moartea unuia dintre cei mai importanţi imami, au anunţat surse medicale şi de securitate.

Urmărește
235 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 59 de morţi, într-o serie de atentate comise în Irak

Cel puţin 25 de morţi, într-o serie de atentate comise în Irak (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Un bilanţ precedent menţiona moartea a 42 de persoane.

Este vorba despre cel mai mare număr de victime după 5 ianuarie, când mai multe atentate au vizat comunităţile şiite din Bagdad şi Nassiriya, soldate cu 68 de morţi.

Militanţii extremişti sunniţi, care îi consideră pe pelerinii şiiţi eretici, şi-au intensificat atacurile împotriva acestora, în special cu prilejul sărbătorilor religioase când se reunesc foarte mulţi credincioşi în Irak.

În total, cel puţin 40 de atacuri s-au înregistrat miercuri la Bagdad, Hilla Kerbala, Azizia, Balad, Baaquba (în centrul Irakului) şi Mosul (nord). Dintre acestea 18 au fost cu maşină capcană, 17 cu alte bombe, alte cinci cu arme de mână.

Atacul cel mai violent a avut loc la Hilla (la 95 de kilometri sud de Bagdad), unde două maşini-capcană au provocat moartea a 19 persoane şi rănirea altor 38. La Bagdad, unde s-au înregistrat cel puţin zece atacuri, bilanţul este de cel puţin 19 morţi şi 40 de răniţi.

O maşină-capcană a explodat în cartierul şiit Kazamiya, în nordul Bagdadului, unde urmau să se desfăşoare ceremoniile în cinstea imamului, înhumat într-un mausoleu situat în acest cartier.

Bomba care a explodat într-o zonă cu case modeste de la periferia cartierului situat la câţiva kilometri de mausoleu, a distrus în totalitate microbuzul în care se afla, provocând un crater de 2 metri şi moartea a 4-7 perrsoane, potrivit oficialilor.

"Explozia s-a produs în jurul orei locale 05.00 (05.00 ora României). Toată lumea dormea. Iniţial nu se vedea nici la doi metri din cauza fumului şi a prafului. După aceea am scos trei cadavre, doi copii şi o femeie în vârstă, ", a declarat un localnic în vârstă de 57 de ani.

"Locuiesc departe de locul exploziei, dar aceasta a fost atât de puternică încât a distrus acoperişul casei. Mi-am scos copiii de sub resturile acoperişului", a adăugat un altul în vârstă de 35 de ani.

Alte maşini capcană au explodat în cartierul Nahrawan, situat la limita de sud a Bagdadului, în Karrada, o zonă mixtă din centrul capitalei, unde s-au adunat mai mulţi pelerini şiiţi.

În regiunea Baaquba (la 60 de kilometri nord de Bagdad), capitala provinciei Diyala, marcată de tensiuni puternice, zece bombe au explodat în diferite zone ale oraşului, provocând moartea a 10 persoane şi rănirea altor 49.

Cel puţin două persoane au fost ucise de exploziile a trei maşini la Kirkuk, potrivit oficialilor şi medicilor.

În aceste atentate a fost rănit şi un corespondent AFP, care transmitea ştiri de la faţa locului.

La Bagdad şi în împrejurimi au explodat aproape zece bombe, dintre care mai multe vehicule-capcană, iar alte două atacuri armate au fost semnalate în mai multe cartiere ale capitalei irakiene.

Printre persoanele ucise figurează cel puţin trei poliţişti, conform unei surse medicale.

Această nouă serie de atentate intervine în timp ce Bagdadul se pregăteşte pentru o sărbătoare şiită în onoarea comemorării morţii lui Moussa al-Kazem, al şaptelea dintre cei 12 imami veneraţi de şiiţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici