Cel puţin 60 de morţi din cauza valului de frig din Europa, care continuă să perturbe transporturile

Cel puţin 60 de persoane au murit din cauza valului de frig timpuriu ce afectează Europa de o săptămână, care continuă să perturbe transporturile vineri, în pofida unei ameliorări, în anumite zone.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 60 de morţi din cauza valului de frig din Europa, care continuă să perturbe transporturile

Cel puţin 60 de morţi din cauza valului de frig din Europa, care continuă să perturbe transporturile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În Europa Centrală, frigul a ucis 17 persoane în ultimele 24 de ore, ridicând la 45 bilanţul persoanelor moarte în această săptămână, cărora li se adaugă 11 morţi în Rusia, unul în Germania şi trei în Franţa, potrivit autorităţilor locale.

În Polonia, victimele sunt în principal bărbaţi cu vârste între 35 şi 60 de ani, fără domiciliu fix, aflaţi, de obicei, sub influenţa băuturilor alcoolice. În faţa dificultăţilor traficului aerian, rutier şi feroviar, autorităţile au mobilizat aproximativ 3.000 de deţinuţi, pregătiţi să cureţe zăpada şi gheaţa, cu ajutorul lopeţilor.

Temperaturile înregistrate vineri la Braemer, în Scoţia, de minus 20 de grade Celsius, rivalizau cu cele de la Moscova, de minus 24 de grade Celsius, iar transporturile britanice erau, în continuare, perturbate de îngheţ şi ninsoare, peste 2.000 de şcoli fiind închise, în continuare, în Anglia.

Însă, Aeroportul Gatwick, la sud de Londra, al doilea cel mai important din ţară, a putut fi redeschis după două zile, aproximativ 100 de angajaţi degajând pistele peste noapte.

Principalul aeroport britanic, London Heathrow, era afectat de anulări şi întârzieri ale unor zboruri, ca şi aeroporturile London City, Luton şi Glasgow (Scoţia) sau Aeroprtul Frankfurt, în Germania, unde se înregistrau 44 de zboruri anulate, din cauza unor perturbări în alte zone.

Legătura feroviară Eurostar peste Canalul Mânecii era, de asemenea, afectată, un tren din trei fiind, vineri, anulat pe ruta Paris-Londra, dar şi pe ruta Bruxelles-Londra, iar întârzierile putând atinge până la 90 de minute, pentru cursele menţinute. Eurostar prevedea perturbări în tot acest week-end.

În Marea Britanie, în noaptea de joi spre vineri a nins mai puţin decât în zilele precedente, dar poleiul făcea dificilă aprovizionarea anumitor staţii de benzină şi magazine.

"Iar acum lipseşte mâncarea!", titra pe prima pagină tabloidul Daily Express.

Guvernul britanic este dur criticat, stocurile de sare pentru deszăpezirea drumurilor fiind inferioare cu aproximativ 60 la sută faţă de tonajul recomandat.

În Belgia, liniile feroviare locale erau întrerupte. Pe linia Mons-Hal-Bruxelles (centrul ţării), ninsoarea şi noroiul acumulate au încetinit traficul şi au provocat o uşoară deraiere, fără să se înregistreze răniţi.

Germania a înregistrat prima persoană moartă de frig, un bărbat, în vârstă de circa 60 de ani, găsit în zăpadă la intrarea într-o bancă de economii, al Querfurt, lângă Leipzig (est). De sâmbătă va fi obligatoriu să se circule cu pneuri de iarnă pe tot teritoriul ţării, în caz contrar amenda putând ajunge până la 80 de euro.

În Spania, alerta a fost ridicată la nivelul "portocaliu" în patru regiuni din nord, din cauza unor "riscuri foarte importante" de ninsoare, iar circulaţia era perturbată, în continuare, în nord şi centru.

În Franţa, condiţiile se ameliorau în centru şi vest, dar 2.900 de locuinţe nu aveau, în continuare, curent electric. Au fost emise avertizări către automobilişti şi camioane, de teama ceţii şi poleiului.

Un departament a interzis, cel puţin până la 10 decembrie, vânătoarea de păsări şi anumite animale de apă, pentru a le proteja, în condiţiile în care apele au îngheţat.

Chiar şi Moscova se confruntă cu un frig neobişnuit pentru acest anotimp, fenomen care se înregistrează "o dată la 30 până la 50 de ani", potrivit autorităţilor din domeniul meteorologiei. Cele mai scăzute temperaturi s-au înregistrat marţi, în Urali, la Iamalo-Nenţ (minus 47 de grade), şi în Siberia, în ţinutul Evenk (minus 51 de grade).

De asemenea, la Veneţia, în Italia, sirenele au anunţat creşterea nivelului apei la 1,40 metri peste nivelul mării, cea mai înaltă maree din acest an.

În Balcani, câteva mii de persoane au fost evacuate din locuinţe, din cauza inundaţiilor provocate de ploi torenţiale în Muntenegru, Bosnia şi Serbia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici