"Oficial, nu am avut nici un contact cu Hamas, dar neoficial, există o serie de organizaţii internaţionale care intră în Fâşia Gaza, în special organizaţii franceze, care ne furnizează informaţii", a declarat ministrul.
La rândul său, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat, la 24 iunie 2008, în timpul vizitei efectuate la Betleem, în Cisiordania, că "gruparea Hamas se înşeală acţionând aşa cum o face acum. Nu creăm pacea prin terorism şi nu discutăm cu teroriştii. Această regulă e valabilă şi pentru Hamas şi pentru toţi cei care se comportă la fel".
Fâşia Gaza este vizată de o blocadă israeliană de la preluarea controlului teritoriului de către mişcarea islamistă în iunie 2007, dar restricţiile s-au ameliorat după 19 iunie când statul evreu şi gruparea Hamas au semnat un acord de încetare a violenţelor, respectat în linii mari.
Kouchner, întrebat, de asemenea, despre implicarea Franţei în negocierile pentru eliberarea militarului israelian Gilad Shalit, deţinut în Fâşia Gaza din iunie 2006, a precizat că "Franţa este dispusă să ajute în procesul de negocieri, dar nimeni nu ne-o cere".
"Dacă Franţa poate face ceva, atunci o va face", a adăugat el.
Kouchner se află în Orientul Mijlociu pentru o vizită de două zile în timpul căreia se va întâlni cu preşedintele Autorităţii Palestiene, Mahmoud Abbas, şi cu premierul palestinian, Salam Fayyad. El a avut, de asemenea, discuţii cu premierul demisionar israelian Ehud Olmert şi omologul său israelian, Tzipi Livni.