Cel puţin 69 de morţi şi 63 de dispăruţi în atacul din Nairobi

Cel puţin 69 de persoane au fost ucise şi alte 63 sunt date dispărute de la începutul atacului comis de un comando islamist asupra centrului comercial Westgate din Nairobi, a anunţat luni Crucea Roşie kenyană, oferind pentru prima dată o estimare a numărului persoanelor dispărute.

Urmărește
378 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 69 de morţi şi 63 de dispăruţi în atacul din Nairobi

Cel puţin 69 de morţi şi 63 de dispăruţi în atacul din Nairobi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Bilanţul la ora 11.22 era de 69 de morţi şi 63 de dispăruţi" semnalaţi la Crucea Roşie, a afirmat aceasta pe Twitter. Un bilanţ precedent anunţa 68 de morţi şi aproape 200 de răniţi.

Un bilanţ precedent anunţa 68 de morţi şi nu făcea nicio referire la numărul persoanelor dispărute care, la 48 de ore de la începutul asaltului, ar putea fi ţinute ostatice, s-ar putea ascunde în centrul comercial sau ar putea fi decedate.

Autorităţile kenyene au avertizat încă de duminică în privinţa posibilităţii creşterii bilanţului, forţele de securitate descoperind noi cadavre în asaltul lor împotriva comandoului.

Mai multe asalturi au fost lansate pentru a se încerca anihilarea islamiştilor, care ar fi în continuare în număr de 12 în clădire. Luni dimineaţa, jurnaliştii AFP aflaţi la faţa locului au auzit un schimb de focuri şi explozii puternice, urmate de tiruri sporadice.

Forţele de ordine kenyene susţin că au securizat mare parte din clădire şi au reuşit să izoleze atacatorii într-un singur loc al centrului comercial, o clădire de lux deţinută în parte de israelieni, care era plină de kenyeni şi expatriaţi, sâmbătă, în momentul atacului.

Dar rămâne foarte dificil de obţinut informaţii precise despre situaţia din interiorul clădirii rectangulare de patru etaje, de care jurnaliştii sunt ţinuţi la distanţă de sâmbătă după-amiază.

Carnagiul a fost revendicat de insurgenţii islamişti somalezi shebab, care susţin că acţionează ca represalii faţă de intervenţia militară kenyană din Somalia, lansată la sfârşitul lui 2011.

Într-o declaraţie audio postată online pe Internet, purtătorul lor de cuvânt, Sheikh Ali Mohamud Rage, a ameninţat că va ordona uciderea ultimilor ostatici în faţa "presiunii" exercitate de forţele kenyene şi aliaţii lor "creştini" asupra atactorilor.

Potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate, agenţii israelieni au intervenit de partea forţelor kenyene pentru a încerca să salveze persoanele blocate în interior. Duminică seara, preşedintele kenyan, Uhuru Kenyatta, a anunţat că a primit oferte de ajutor din partea mai multor "ţări prietene". El a precizat că operaţiunea rămâne una kenyană.

Mai mulţi străini, între care doi francezi, patru britanici, un sud-african, o sud-coreeană, o olandeză, un peruan şi doi indieni au fost ucişi în atac, precum şi un faimos poet şi om de stat ghanez, Kofi Awoonor. Cinci americani şi numeroşi alţi occidentali - ţinta privilegiată a atacatorilor - figurează printre răniţi.

Comandoul islamist a pătruns, sâmbătă la prânz, în centrul comercial, deschizând focul cu arme automate şi lansând grenade asupra clienţilor şi angajaţilor centrului. Timp de mai multe ore, aceştia din urmă, blocaţi în centru, au ieşit treptat din clădire, pe măsură ce forţele de ordine înaintau lent.

Acesta este atentatul cel mai sângeros din Nairobi de la un atac sinucigaş al Al-Qaida în august 1998 împotriva ambasadei Statelor Unite, care s-a soldat cu peste 200 de morţi.

Interesele israeliene în Kenya au fost deja ţinta unor atacuri revendicate de Al-Qaida: în 2002, un atentat sinucigaş împotriva unui hotel frecventat de turişti israelieni a provocat moartea a 12 kenyeni şi trei israelieni, în apropiere de oraşul de coastă Mombasa. Aproape simultan, un avion al companiei israeliene El Al cu 261 de pasageri la bord a scăpat la limită de tirurile a două rachete la decolare, tot la Mombasa.

Potrivit martorilor oculari, agresorii au "tras în mulţime" sâmbătă la Westgate. Potrivit unui angajat al centrului comercial, Titus Alede, "ei nu vor bani", ci "au spus «ne-aţi ucis populaţia în Somalia, este rândul vostru să plătiţi»".

Luni, Kelly Amit, un kenyan care a rămas toată noaptea în apropierea locului atacului a declarat că încă mai are speranţe în privinţa fratelui său blocat în interior. "Ultima dată când a sunat fratele meu a fost pentru a-mi spune că este în centrul comercial", a povestit el. "Telefonul lui este închis de atunci", a adăugat el, exprimându-şi speranţa că a rămas pur şi simplu fără baterie. "Încă sper că este bine şi că se ascunde undeva".

Luni la prânz, pregătirile s-au accentuat într-un centru de prim-ajutor instalat în apropiere de Westgate în vederea sosirii unor eventuali supravieţuitori: au fost instalate saltele şi scaune cu rotile, iar o celulă de susţine psihologică a fost pusă în funcţiune.

Într-o capitală cunoscută drept un "hub" al Africii de Est, unde trăiesc numeroşi expatriaţi, Westgate este locul citat periodic de companiile de securitate ca posibilă ţintă a grupărilor ce au legături cu Al-Qaida, precum shebab. Deschis în 2007, centrul are numeroase restaurante, cafenele, bănci, un supermarket şi un cinematograf multiplex, care atrag mii de persoane în fiecare zi.

Washingtonul, care a denunţat un act "nedemn", a declarat că anchetează informaţiile neconfirmate potrivit cărora cel puţin trei cetăţeni americani s-ar afla printre atacatori.

Poliţia kenyană a afirmat că analizează informaţiile potrivit cărora britanica Samantha Lewthwaite, văduva unuia dintre autorii atacurilor de la 7 iulie 2005 din Londra, ar fi "implicată" în atac.

Un oficial shebab prezentat de BBC sub numele de Abu Omar a calificat acest zvonuri drept "nefondate", afirmând că islamiştii nu "le cer surorilor lor să desfăşoare atacuri militare de acest tip". El a declarat, de asemenea, că niciun străin nu figurează printre atacatori.

În Kenya, întreaga clasă politică a făcut apel la unitate în faţa acestei crize.

Vicepreşedintele William Ruto a primit autorizaţia excepţională din partea Curţii Penale Internaţionale să absenteze de la proces pentru a se întoarce să gestioneze situaţia. Ruto este judecat la Haga pentru presupusul său rol în violenţele postelectorale din Kenya de la sfârşitul lui 2007 - începutul lui 2008, soldate cu peste 1.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici