- Home
- Externe
- LEGASPI, (07.12.2014, 21:55)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cel puţin doi morţi după sosirea taifunului Hagupit în partea de est a arhipelagului Filipine
Taifunul Hagupit, care ar putea să fie cel mai important din Filipine anul acesta, a atins duminică partea de est a arhipelagului, cu rafale de vânt de peste 200 de kilometri pe oră şi ploi intense care au provocat moartea a cel puţin două persoane, relatează AFP.
Urmărește
75 afișări
Cel puţin doi morţi după sosirea taifunului Hagupit în partea de est a arhipelagului Filipine (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Taifunul venit din Oceanul Pacific a ajuns pe Insula Samar sâmbătă seara şi urmează să traverseze peste jumătate din suprafaţa arhipelagului.
"Multe case, în special pe litoral, au fost duse de rafalele violente de vânt", a declarat pentru AFP Stephany Uy-Tan, primarul oraşului Catbalogan, situat pe Insula Samar.
"Copaci şi linii telefonice sunt la pământ, acoperişuri din tablă smulse. Există inundaţii", a adăugat el.
Două persoane - un bebeluş şi un bărbat în vârstă - au murit de hipotermie, potrivit agenţiei Pagasa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Până duminică seara, Hagupit a parcurs abia jumătate din teritoriu, iar autorităţile se pregătesc de cel mai grave consecinţe, în special la Manila, capitala ţării, unde există temeri în privinţa producerii de inundaţii.
Totuşi, un sentiment "colectiv de uşurare" predomină în oraşul portuar Tacloban, a anunţat pentru AFP viceprimarul Jerry Yaokasin.
"Suntem mai bine pregătiţi după trecerea supertaifunului Haiyan, anul trecut", a spus el.
Autorităţile au ordonat încă de vineri câtorva milioane de filipinezi să se refugieze în biserici, şcoli şi gimnazii, în timp ce taifunul Hagupit se apropia de ţară, afectată frecvent de dezastre provocate de intemperii.
Numai în regiunea Bicol, în nordul Insulei Samar, peste 600.000 de persoane au fost aduse în centre de evacuare.
Bicol este o regiune agricolă şi piscicolă situată la nord de zonele cele mai afectate de supertaifunul Haiyan care a devstat Filipinele pe 8 noiembrie 2013, când a ucis peste 7.350 de persoane.
La Legaspi, un oraş din regiunea Bicol, valurile loveau cu furie digurile, în timp ce rafalele de vânt se abăteau cu putere asupra caselor din lemn si din tablă încă înainte de punctul culminant al intemperiilor, între duminică şi luni.
"Suntem îngroziţi de creşterea nivelului apei. Acesta este locul cel mai sigur, de aceea am venit aici", a explicat pentru AFP din rezidenţa unui ales local o vânzătoare de îngheţată care locuieşte într-un cartier din apropierea mării.
Impactul taifunului urmează să fie resimţit pe o fâşie de 600 kilometri lăţime, reprezentând o ameninţare pentru aproximativ 50 de milioane de persoane, adică aproape jumătate din populaţie, a declarat pentru AFP Corazon Soliman, ministrul Afacerilor Sociale.
Taifunul este cel mai violent aşteptat în arhipelag anul acesta, a preconizat agenţia Pagasa. El urmează să atingă 55 din cele 85 de provincii din ţară. Ochiul ciclonului va trece pe deasupra provinciilor estice Samar şi Leyte, după care se va îndrepta către centrul arhipelagului.
Filipine est o ţară în curs de dezvoltare, cu 100 de milioane de locuitori, afectată cu regularitate de intemperii care provoacă dezastre, media anuală fiind de 20 de taifunuri.
Arhipelagul este de cele mai multe ori prima masă terestră importantă pe care o întâlnesc taifunurile ce se formează în Oceanul Pacific, însă unii oameni de ştiinţă apreciază că violenţa furtunilor din ultimii ani este imputabilă încălzirii globale.
Peste 1.900 de persoane au fost ucise sau au fost date dispărute în decembrie 2012, când taifunul Bopha a atins Insula Mindanao (sud), o regiune care, de obicei, este puţin afectată de acest tip de intemperii.
În total, 1.268 de persoane au fost ucise în decembrie 2011, când furtuna tropicală Washi a provocat inundaţii importante, tot pe Mindanao.
Haiyan, Bopha şi Washi au fost cele mai sângeroase furtuni înregistrate în lume în ultimii trei ani.
La Lima, în Peru, unde se desfăşoară în prezent negocierile internaţionale pe tema climatului, ONG-urile au criticat lipsa de progrese în vederea ajungerii la un acord multilateral.
Directorul executiv al Greenpeace, Kumi Naidoo, a apreciat duminică faptul că taifunul care s-a abătut asupra Insulelor Filipine punea din nou în evidenţă necesitatea de a stabili urgent politici eficiente de luptă împotriva schimbărilor climatice.
"Natura nu negociază, trebuie să ne trezim şi să înţelegem că timpul presează", a spus el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe