Cel puţin zece imigranţi găsiţi morţi pe mare, în largul coastelor libiene

Nave aparţinând Pazei de Coastă şi Marinei italiene, dar şi remorchere şi alte vase comerciale au salvat duminică sute de imigranţi de la bordul a 16 ambarcaţiuni şi au recuperat cel puţin zece cadavre în largul coastelor libiene, relatează Associated Press în pagina electronică.

Urmărește
351 afișări
Imaginea articolului Cel puţin zece imigranţi găsiţi morţi pe mare, în largul coastelor libiene

Cel puţin zece imigranţi găsiţi morţi pe mare, în largul coastelor libiene (Imagine: Arhiva Hepta/Mediafax Foto)

Paza de Coastă italiană a anunţat că trupurile au fost găsite în timpul a trei operaţiuni de salvare, în largul coastelor Libiei. Paza de Coastă a fost ajutată de un remorcher şi o navă comercială într-unele dintre aceste eforturi de salvare. În cadrul unei operaţiuni, un cargo a găsit cadavrele a trei imigranţi şi 105 supravieţuitori în apele de la nord de Tripoli.

În altă operaţiune dramatică de salvare, imigranţi aflaţi la bordul unei bărci pneumatice cu motor care se dezumfla, au fost văzuţi de un elicopter aparţinând Marinei italiene. Duminică au fost descoperite atât de multe ambarcaţiuni aflate în dificultate, încât o navă din cadrul Marinei care abia salvase 90 de imigranţi a fost nevoită să intervină imediat în altă operaţiune. Într-una dintre operaţiuni nava a salvat 311 persoane, inclusiv 16 copii, aflate la bordul unei ambarcaţiuni de pescuit din "flota" traficanţilor.

Aceste operaţiuni au avut loc după ce 3.960 de imigranţi clandestini au fost salvaţi de la bordul unor ambarcaţiuni numai sâmbătă. Cei mai mulţi dintre imigranţi erau conduşi în porturi din sudul Italiei.

Numărul în creştere al imigranţilor salvaţi a determinat politicieni de extremă dreapta din Europa să ceară măsuri radicale care să împiedice imigranţii să mai ajungă pe continent.

În opinia preşedintei Frontului Naţional (extremă dreapta) Marine Le Pen, Franţa ar trebui să trimită imigranţii înapoi.

O navă franceză de patrulare a salvat sâmbătă 217 imigranţi de la bordul a trei bărci de cauciuc cu motor şi a reţinut doi presupuşi traficanţi, după care i-a predat pe toţi autorităţilor italiene.

Le Pen a criticat politica europeană în domeniul migraţiei. Ea a declarat pentru postul Europe1 că Franţa ar trebui să-i trimită pe imigranţi înapoi din portul din care au plecat, pentru ca "traficanţii să ştie că niciun imigrant nu va mai ajunge pe ţărmurile noastre".

În contextul în care Italia este dur afectată de valul de imigranţi, de mai mulţi ani, extrema dreaptă italiană, prin vocea partidului antiimigraţie Liga Nordului, îndeamnă de asemenea la modificări radicale. Formaţiunea a sugerat ca imigranţii salvaţi să fie ţinuţi la bordul unor feriboturi, în larg, până când solicitările de azil pe care le depun, un proces care poate dura cel puţin câteva luni de zile, sunt examinate. Apoi doar cei consideraţi eligibili să obţină azil în Europa să fie aduşi la ţărm.

Atât Italia, cât şi oficiali din domeniul umanitar avertizează de mai multe săptămâni că ambarcaţiuni cu imigranţi vor continua să vină spre ţărmul italian, mai ales în perioadele în care marea este calmă iar condiţiile meteorologice favorabile.

Unii dintre imigranţii salvaţi în weekend au fost conduşi pe Insula Lampedusa, iar alţii către porturi din Sicilia sau Calabria - unde urmează să ajungă luni. Adăposturile temporare destinate imigranţilor salvaţi erau aproape pline înainte de aducerea celor salvaţi în weekend, au avertizat autorităţile locale.

Traficanţii de imigranţi folosesc adesea ambarcaţiuni părăginite, care naufragiază după ce ies în largul coastelor Libiei. Aceste ambarcaţiuni sunt înţesate cu imigranţi, traficanţii încercând să îşi maximizeze profitul, în contextul în care victimele le plătesc sute de euro să ajungă în Italia.

Un val de imigranţi clandestini continuă să vină spre Italia, după ce aproximativ 170.000 de persoane au fost salvate pe mare, de către autorităţile italiene, până la sfârşitul lui 2014, reprezentând o creştere cu 277% faţă de numărul înregistrat în 2013. Roma a exercitat presiuni asupra Uniunii Europene să facă mai mult pentru a ajuta la salvarea imigranţilor, în contextul în care mulţi dintre ei sunt solicitanţi de azil care speră să ajungă la rude stabilite în nordul Europei.

Aproximativ 800 de imigranţi clandestini s-au înecat luna trecută, după ce nava la bordul căreia se aflau s-a răsturnat în largul coastelor Libiei, iar mulţi dintre pasageri erau închişi de către traficanţi la bord. După această tragedie, liderii UE au decis, într-un summit convocat de urgenţă, să consolideze misiunea Triton, prin suplimentarea navelor de patrulare şi mobilizarea unor avioane de patrulare, puse la dispoziţie de mai multe state. Italia, care recurge la nave comerciale aflate în zonă, coordonează operaţiunile de salvare.

Un număr-record de 280.000 de treceri ilegale ale frontierei au fost înregistrate anul trecut pe teritoriul celor 28 de state membre UE, potrivit Agenţiei europene pentru supravegherea frontierelor Frontex.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici