Cele cinci infirmiere bulgare eliberate în 2007 vor căderea regimului lui Muammar Kadhafi

Cele cinci infirmiere bulgare eliberate în 2007, după ce au stat opt ani la închisoare pentru un caz de contaminare cu HIV în Libia, îşi doresc acum succesul insurecţiei împotriva regimului lui Muammar Kadhafi, relatează AFP.

Urmărește
5 afișări

"Kadhafi este pierdut, o restabilire durabilă a puterii sale nu este posibilă", a declarat una dintre ele, Snejana Dimitrova. Colega sa Nassia Nenova are aceeaşi părere. "Sper că (Muammar) Kadhafi va fi înlăturat pentru ca libienii să cunoască democraţia".

După negocieri îndelungate conduse de Comisia Europeană, cele cinci femei şi un medic palestinian, de asemenea acuzat pe nedrept, au fost aduşi în Bulgaria la 24 iulie 2007, la bordul avionului prezidenţial francez, de către fosta soţie a lui Nicolas Sarkozy, Cecilia.

Mai puţin optimiste, Valia Cerveniaşka şi Valentina Siropulo avertizează că regimul de la Tripoli este imprevizibil. "Kadhafi va găsi un mijloc de a ieşi din asta", se teme Valia Cerveniaşka.

Cele cinci infirmiere au lucrat în special la Benghazi, în estul Libiei, centrul revoltei populare, în cursul căreia sute de persoane deja au murit.

"Aşteptam aceste evenimente, speram ca o revoltă să se declanşeze într-o zi", se bucură ultima membră a grupului, Christiana Valceva, care a lucrat la Benghazi timp de zece ani înainte de arestarea sa în 1999.

Potrivit acesteia, populaţia acestui oraş îi era ostilă lui Kadhafi. Astfel, pentru a calma furia după contaminarea a aproape 400 de copii cu virusul SIDA la spitalul pediatric local, Guvernul libian a acuzat străinii că au propagat epidemia pentru a "submina" regimul.

În contextul violenţelor din Libia, Christiana Valceva s-a declarat "foarte îngrijorată pentru zece prieteni bulgari" rămaşi acolo. Dintre cei 1.500 de bulgari care locuiesc în Libia, doar aproximativ o sută au părăsit ţara.

"Îi înţeleg pe cei care rămân. În Bulgaria ar fi sortiţi mizeriei. Eu nu am mai fost plătită de patru luni", afirmă Valia Cerveniaşka. Ea şi-a reluat activitatea de infirmieră, ca şi celelalte patru colege ale sale.

Cele cinci femei, graţiate după ce fuseseră condamnate la moarte, se bucură că nevinovăţia lor a fost recunoscută implicit marţi de ministrul libian al Justiţiei demisionar, Mustapha Abdel Jalil.

Într-o declaraţie pentru postul de televiziune din Qatar Al-Jazeera, acesta a recunoscut că regimul lui Kadhafi este responsabil pentru propagarea SIDA, subliniază Valia Cerveniaşka, adăugând: "Am crezut întotdeauna că adevărul va triumfa". "Faptul că libienii ne recunosc vinovăţia contează cel mai mult", spune şi Snejana Dimitrova.

Cele cinci infirmiere sunt convinse că ar fi fost ucise în timpul violenţelor actuale, de autorităţi sau de alţi deţinuţi, dacă s-ar fi aflat în continuare în închisoare.

"Mă bucur de fiecare dintre zilele mele în libertate", conchide Christiana Valceva.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici