Cele două nave de război iraniene s-au întors în Marea Roşie, prin Canalul Suez
„Flotila (…) şi-a terminat misiunea cu succes în Marea Mediterană şi s-a întors în Marea Roşie, tranzitând Canalul Suez”, a declarat amiralul Sayari, citat de agenţia oficială Irna.
Trecerea celor două nave a „îngrijorat şi îngrozit regimul sionist”, a adăugat ofiţerul, potrivit agenţiei Fars.
Cele două nave au fost primele de acest tip care au mers în Mediterana prin Canalul Suez, după revoluţia islamică iraniană din 1979. Ele au acostat la 24 februarie în portul sirian Lattaquieh.
Cele două nave sunt Kharg, o navă de realimentare şi de susţinere cu greutatea de 33.000 de tone, şi Alvand, o fregată de patrulare, amândouă fiind construite în Marea Britanie. Nava Kharg are un echipaj de 250 de persoane şi poate permite staţionarea a trei elicoptere. Nava Alvand este echipată cu torpile şi cu rachete antinavă.
Ele au transmis un mesaj „de pace şi prietenie unor ţări prietene” şi au arătat că „regimul sionist şi ceilalţi inamici nu pot să facă nimic împotriva noastră”, a subliniat amiralul Sayari.
Marina israeliană a ridicat nivelul de alertă în urma intrării celor două nave în Marea Mediterană, iar preşedintele israelian, Shimon Peres, a calificat acest gest drept „provocare politică”.
„Staţiile navale ale regimului sionist au trimis un mesaj flotilei noastre în expediţie, cerându-le să comunice şi să se identifice, dar noi le-am răspuns: «nu este treaba voastră, tăceţi»”, a povestit amiralul Sayari.
Potrivit analiştilor, Teheranul a trimis cele două nave în Mediterana pentru a-şi menţine imaginea în regiune, unde echilibrul politic evoluează sub efectul mişcărilor populare care i-au răsturnat de la putere pe preşedintele tunisian şi cel egiptean şi îl ameninţă pe liderul libian Muammar Kadhafi.
Compania care exploatează Canalul Suez a precizat în februarie că, potrivit regulilor stabilite, Canalul poate fi traversat de nave aflate sub pavilionul oricărei ţări care nu este în război cu Egiptul.