Cele mai bune jocuri, filme şi seriale despre Napoleon Bonaparte

  • Napoleon Bonaparte a fost un împărat francez care a cucerit mare parte din Europa.
  • Regizorul Ridley Scott va lansa un film biografic despre Napoleon pe 22 noiembrie.
  • Rolul împăratului francez va fi jucat de Joaquin Phoenix din ,,Gladiator” şi ,,Joker”.
Urmărește
1432 afișări
Imaginea articolului Cele mai bune jocuri, filme şi seriale despre Napoleon Bonaparte

Napoleon ,, invadează" cinematografele la toamnă

S-a născut pe insula Corsica şi aproape a cucerit Europa. De la apreciatul regizor Ridley Scott, un film biografic despre Napoleon Bonaparte ,,invadează” cinematografele în această toamnă.

Povestea filmului ,,Napoleon” se bazează pe povestea adevărată a lui Napoleon Bonaparte, înfăţişând ascensiunea la putere a liderului francez, precum şi relaţia sa cu Joséphine.

Filmul îi are în distribuţie pe Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby şi Tahar Rahim.Napoleon este programat să fie lansat în Statele Unite pe 22 noiembrie 2023 şi va fi difuzat de către Sony Pictures Releasing. La o dată ulterioară, filmul va fi difuzat şi pe platforma de streaming Apple TV+.

Filmul va prezenta şase bătălii majore, printre care Toulon, Marengo, Austerlitz şi Waterloo. De asemenea, filmul va include campaniile napoleoniene de invadarea Egiptului şi Rusiei.Joaquin Phoenix este cunoscut pentru rolurile sale din filmele ,,Gladiator” şi ,,Her”. În 2020 a primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor datorită prestaţiei sale în filmul,,Joker”.Napoleon Bonaparte a fost un comandant militar şi împărat francez care a condus campanii de cucerire a Europei. Moştenirea sa politică şi culturală dăinuie până în zilele noastre datorită reformelor sale liberale, dar şi a războaielor sângeroase.

 

 

Asterix şi Obelix, într-un miniserial napoleonic

Miniserialul din 2002, care nu oferă chiar o bună calitate vizuală, dar are o distribuţie de actori remarcabili care îşi intră în rol, redă toată viaţa lui Napoleon.

Producţia pune accent pe curajul şi iubirea cuceritorului corsican pentru Franţa, urmărind ascensiunea sa de la statutul de general neplătit consumat de ambiţie la cel de cel mai puternic bărbat al Europei, dar şi decăderea sa. 

În distribuţie sunt Isabella Rossellini în rolul lui Josephine, Christian Clavier în rolul lui Napoleon Bonaparte (cunoscut şi pentru rolurile sale din Asterix şi Obelix sau Vizitatorii), precum şi Gérard Depardieu în rolul politicianului francez Joseph Fouche. 

 

Război şi Pace, un roman consistent pe marele ecran, cu o durată de trei ore

Filmul de trei ore din 1956, bazat pe romanul lui Lev Tolstoi, prezintă relaţiile tensionate dintre Franţa lui Napoleon şi Rusia condusă de ţarul Alexandru I.

Este ilustrată şi campania catastrofală a lui Napoleon în invadarea Rusiei din 1812, dar şi poveştile a două familii aristocrate. 

 

Dorinţă şi iubire, cu Marlo Brando în rol de Napoleon 

Marlo Brando era un Joaquin Phoenix al anilor 1950, până să devină cunoscut ca Naşul. Era considerat cel mai sexy actor al cinematografiei americane. 

În filmul Desire din 1954 sunt prezentate ascensiunea şi decăderea lui Napoleon în ochii amantei sale, Desire Clary (jucată de actriţa Jean Simmons), regina consoartă a Norvegiei şi Suediei, şi a lui Josephine, împărăteasa Franţei şi soţia conducătorului francez. 

 

Austerliz: Ascensiunea

Filmul din 1960 prezintă o altă aventură a lui Napoleon în această reconstituire epică a bătăliei de la Austerlitz, unde a avut cea mai mare victorie a carierei sale, asupra ruşilor şi austriecilor. 

Nu a avut mare succes la încasări, dar pasionaţii de istorie pot urmări în detaliu reconstituirea bătăliei, dar şi încoronarea lui Napoleon ca împărat şi manevrele politice.

 

Waterloo: Decăderea - film produs în Ucraina 

Filmul din 1970, regizat de Sergey Bondarchuk şi produs de Dino De Laurentiis, prezintă declinul marelui cuceritor după ce armata sa se confruntă cu armatele anglo-prusace la Waterloo.

Waterloo a fost o coproducţie între Italia şi Uniunea Sovietică. Napoleon este jucat de actorul Rod Steiger, în vreme ce Christopher Plummer preia rolul Ducelui de Wellington.

Orson Welles apare în rolul lui Ludovic al XVIII-lea al Franţei, iar Jack Hawkins ca generalul Sir Thomas Picton. 

Filmul adoptă o poziţie în mare măsură neutră şi prezintă mulţi lideri şi soldaţi individuali de fiecare parte, mai degrabă decât să se concentreze pur şi simplu pe Wellington şi Napoleon.

De asemenea, creează o cronologie generală exactă a evenimentelor bătăliei, fiind redat eroismul extrem de fiecare parte şi pierderea tragică de vieţi omeneşti suferite de toate armatele care au luat parte.

Filmul este cel mai faimos pentru scenele sale de luptă la scară mare,  filmate în Uzhhorod, în Ucraina.

Au participat 15.000 de figuranţi îmbrăcaţi autentic, recreând secţiunile de luptă cu numere adevărate şi fără efecte speciale.

Este filmul cu cel mai mare număr de figuranţi costumaţi din orice film şi a câştigat mai multe premii, inclusiv BAFTA pentru cel mai bun design de costume, cea mai bună regie artistică şi pentru cel mai bun film.

 

Primul film cu Napoleon 

În 1927, când filmul mut şi alb-negru era încă un standard, Abel Gance a reuşit să producă un film spectaculos cu un Napoleon tânăr,  jucat de Albert Dieudonné. 

Povestea filmului începe în Brienne-le-Château cu Napoleon care frecventează şcoala militară, unde gestionează o luptă cu bulgări de zăpadă ca o campanie militară, dar totuşi suferă insultele altor băieţi. 

Povestea continuă un deceniu mai târziu cu scene ale Revoluţiei Franceze şi ale prezenţei lui Napoleon la periferie ca tânăr locotenent de armată.

Servind ca ofiţer de artilerie în Asediul Toulonului, geniul lui Napoleon pentru comanda soldaţilor este răsplătit cu o promovare la gradul de general de brigadă.

Povestea ia o întorsătură când revoluţionarii invidioşi îl închid pe Napoleon sau când se îndrăgosteşte de frumoasa Joséphine de Beauharnais, urmând să preia controlul asupra armatei franceze şi să declanşeze invazia Italiei. 

Gance a plănuit ca Napoléon să fie primul dintre şase filme despre cariera lui Napoleon, dar după dificultăţile întâmpinate în realizarea primului film, producătorul şi-a dat seama că implica costuri mult prea mari.

Napoléon a fost lansat pentru prima dată într-o gală la Palais Garnier (pe atunci sediul Operei din Paris) pe 7 aprilie 1927. Napoléon a mai fost proiectat în doar opt oraşe europene. 

 

Fii tu Napoleon Bonaparte şi cucereşte Europa

În 2010, Creative Assembly şi Sega au lansat un joc video de strategie, Napoleon: Total War. 

Jocul este plasat în Europa,  Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, pe durata războaielor napoleoniene, iar jucătorii pot prelua rolul lui Napoleon Bonaparte sau al unora dintre rivalii săi principali, pe o hartă de campanie.

Jucătorii se pot angaja în lupte în timp real, de la Lodi la Waterloo. 

Napoleon Total War a primit recenzii în general favorabile de la criticii de jocuri video, fiind lăudat pentru grafică şi noile funcţii de joc îmbunătăţite în raport cu jocul anterior, Empire Total War. 

Dar a fost criticat pentru inteligenţa artificială slabă. 

Napoleon apare ca personaj jucabil şi în Civilization V, un alt joc de strategie, dar şi ca personaj secundar în Assassin's Creed Unity, un joc cu un asasin care se implică în derularea Revoluţiei Franceze dintre anii 1789 şi 1794. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici