Cele mai GRAVE inundaţii de peste un secol din Bosnia, Serbia şi Croaţia. Bilanţul a ajuns la cel puţin 44 de morţi

Cel puţin 44 de persoane au murit în ultimele patru zile în cele mai grave intemperii cu care se confruntă Bosnia, Serbia şi Croaţia de peste un secol, au anunţat surse oficiale citate de AFP.

Urmărește
2806 afișări
Imaginea articolului Cele mai GRAVE inundaţii de peste un secol din Bosnia, Serbia şi Croaţia. Bilanţul a ajuns la cel puţin 44 de morţi

Cele mai GRAVE inundaţii de peste un secol din Bosnia, Serbia şi Croaţia. Bilanţul a ajuns la cel puţin 44 de morţi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"La Obrenovaţ (în apropiere de Belgrad) am descoperit 12 cadavre", a declarat premierul sârb Aleksandar Vucici, precizând că bilanţul în ţara sa a ajuns astfel le 16 morţi.

În Bosnia, autorităţile au anunţat cel puţin 27 de morţi, iar cele croate au anunţat un mort duminică.

"Din nefericire, estimăm că numărul morţilor va fi şi mai mare", a declarat Vucici.

"Ce ni s-a întâmplat are loc o dată la o mie de ani, nu o dată la o sută de ani. Am reuşit să evităm o catastrofă şi mai gravă graţie unei bune organizări", a asigurat el.

În apropiere de Obrenovaţ, râul ameninţă termocentrala Nikola Tesla care produce 50 la sută din consumul naţional de electricitate. Vucici a subliniat că este vorba despre "lucrarea cea mai importantă din ţară" care trebuie apărată cu orice preţ.

Potrivit unui jurnalist al AFP prezent la faţa locului, instalaţiile sunt aproape în întregime izolate de ape. Zeci de persoane încercau să ridice ziduri de apărare pentru evitarea unei catastrofe.

Puţin mai la nord, în amonte de râul Sava, mii de voluntari din Sremska Mitroviţa şi alte oraşe sârbe au consolidat în timpul nopţii digurile cu nu mai puţin de un milion de saci de nisip, a povestit pentru AFP un voluntar Veljko Jankovici, în vârstă de 34 de ani.

Râul este pentru moment menţinut în matcă de aceste fortificaţii de ultim minut. Apele sale mătură totul în cale.

"Am venit din Novi Sad (nord) să ajut. Nu puteam să stau să mă uit la televizor fără să fac nimic", a declarat Radmila Bursac, în vârstă de 26 de ani.

În Bosnia, în regiunile Samac şi Bijeljina, aproximativ 10.000 de persoane au fost evacuate din această zonă. Operaţiunile de evacuare cu bărci pneumatice şi elicoptere continuă.

Zeci de localităţi au fost devastate de alunecări de teren, în principal în jurul Zeniţa.

Mai ales din cauza alunecărilor de teren, autorităţile au avertizat asupra posibilelor deplasări ale câmpurilor cu mine antipersonal datând din războiul intercomunitar (1992-1995), al căror număr este estimat la 120.000.

Mai multe ţări europene din regiunea Balcanilor şi Rusia au trimis în cele două ţări zeci de echipe de salvare, precum şi medicamente şi provizii.

La Belgrad, mii de voluntari nu au încetat să consolideze digurile cu saci de nisip. Primarul capitalei, Sinisa Mali, a asigurat că oraşul "este pregătit pentru valul" care se apropie.

Peste 100.000 de locuinţe încă nu au curent electric în cele două ţări.

În Croaţia, câteva mii de persoane au fost evacuate în estul ţării, în special în localitatea Gunja, invadată de ape, a anunţat televiziunea naţională.

Inundaţiile au provocat moartea unei persoane şi în sud-estul Poloniei. În Ucraina, alimentarea cu energie electrică a circa 100 de sate a fost întreruptă în nordul şi vestul ţării din cauza ploilor abundente şi a rafalelor de vânt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici