Cele mai mari IMPERII din toate timpurile: Care sunt puterile care au ocupat cele mai VASTE TERITORII - FOTO

Istoria a văzut imperii care se întind şi pe o cincime din suprafaţa lumii, altele care au condus sute de milioane de oameni şi altele care au durat mai mult de un mileniu - şi fiecare dintre aceste imperii părea invincibil până să se prăbuşească într-un final, comentează editorii Business Insider, care prezintă clasamentul celor mai puternice 19 imperii din toate timpurile, în funcţie de suprafeţele totale cucerite la apogeul fiecăruia.

Urmărește
18496 afișări
Imaginea articolului Cele mai mari IMPERII din toate timpurile: Care sunt puterile care au ocupat cele mai VASTE TERITORII - FOTO

Cele mai mari imperii din toate timpurile/ În imagine: Imperiul Rus în anii 1860

Caganatul Avar s-a întins pe 2,32 milioane de mile pătrate (puţin peste 6 milioane de kilometri pătraţi) la apogeul său, în 557, până când un război civil a dus la prăbuşirea sa, în anul 581.

Dinastia imperială Han a ocupat 2,51 milioane de mile pătrate (6,5 milioane de kilometri pătraţi) în anul 100 î.Hr., când şi-a atins apogeul. S-a prăbuşit până în 220 e.n., după o serie de lovituri şi revoluţii.

Dinastia Ming se întindea tot pe 6,5 milioane de kilometri pătraţi când şi-a atins apogeul, în anul 1450, dar distrugerea economică şi dezastrele naturale au contribuit la căderea lui, la începutul secolului 17.

Imperiul Sasanid se întindea, în anul de apogeu 621, pe 2,55 milioane de mile pătrate (aproximativ 6,6 milioane de kilometri pătraţi) şi a fost ultimul imperiu iranian înainte de naşterea Islamului. Imperiul a căzut în jurul anului 651, în urma declinului economic şi a cuceririi de către califatul islamic.

Imperiul Japoniei a fost unul dintre cele mai vaste imperii maritime din istorie, întinzându-se pe 2,86 milioane de mile pătrate (aproximativ 7,4 milioane de kilometri pătraţi) în anul său de vârf 1942, înainte să se predea Aliaţilor, pe 2 septembrie 1945.

Imperiul Ahemenid, cunoscut şi ca Primul Imperiu Persan, se întindea pe o suprafaţăt de 3,08 milioane de mile pătrate (apr. 7,9 milioane de kilometri pătraţi) în anul de apogeu 480 î.Hr., înainte să cadă în faţa lui Alexandru cel Mare, în 330 î.Hr.

Primul Imperiu Colonial Francez acoperea 3,12 milioane de mile pătrate (apr. 8,08 milioane de kilometri pătraţi) în anul de vârf 1754, înainte ca o serie de războaie cu Marea Britanie să aibă ca rezultat pierderea de către ambele ţări a majorităţii coloniilor din Lumea Nouă.

După declararea independenţei faţă de Portugalia, Imperiul Braziliei acoperea o suprafaţă de 3,28 milioane de mile pătrate (8,49 milioane de kilometri pătraţi) în anul de apogeu 1822, dar avea să piardă în curând teritoriile care alcătuiesc acum Uruguay-ul modern, iar imperiul avea să cadă într-o lovitură din 1889.

Califatul Rashidun se întindea pe 3,6 milioane de mile pătrate (apr. 9,32 milioane de kilometri pătraţi) în anul de vârf 654, înainte să fie urmat de un alt Califat Islamic. Era, în acel moment din istorie, cel mai vast imperiu în funcţie de teritoriul ocupat.

Imperiul Portughez a atins 4 milioane de mile pătrate (apr. 10,3 milioane de kilometri pătraţi) la apogeul său, în 1815, înainte să piardă Brazilia şi  majoritatea celorlalte teritorii în următorii 150 de ani.

Califatul Abbasid acoperea 4,29 milioane de mile pătrate (11,1 milioane de kilometri pătraţi) în anul de vârf 850, înainte să piardă teritoriu în faţa otomanilor, care au ocupat capitala Cairo în 1517.

Mult mai întins decât primul imperiu, Al Doilea Imperiu Colonial Francez se întindea pe 5 milioane de mile pătrate (apr. 12,9 milioane de kilometri pătraţi) în anul de apogeu 1938, înainte să piardă teritorii în mişcarea de decolonizare postbelică.

Dinastia Yuan, prima care a condus întreaga China, se întindea pe 5,4 milioane de mile pătrate (13,9 milioane km pătraţi) în perioada de vârf, în 1310, înainte să fie răsturnată de Dinastia Ming, în 1368.

Dinastia Qing, ultima dinastie imperială a Chinei, controla 5,68 milioane de mile pătrate (14,7 milioane km pătraţi)  în 1790, anul de vârf. Dinastia a căzut în 1912, în urma înfrângerii de către puterile străine în timpul Rebeliunii Boxer şi al altor revolte locale.

Califatul Omeiad se întindea pe 5,79 milioane de mile pătrate (apr. 14,9 milioane km pătraţi) în perioada sa de apogeu din secolul 7, înainte să fie înfrânt de abasizi, în 750.

În perioada sa de vârf, secolul 18, Imperiul Spaniol guverna 13% din teritoriul întregii lumi - 7,5 milioane de mile pătrate (19,4 milioane km pătraţi), înainte să îşi piardă majoritatea teritoriului în războaiele de independenţă dintre Spania şi America, din secolul 19.

Imperiul Rus se întindea pe 8,8 milioane de mile pătrate (22,7 milioane km pătraţi) în anul de vârf 1866. A fost răsturnat de Revoluţia din Februarie în 1917 şi înlocuit cu Uniunea Sovietică.

Imperiul Mongol controla o suprafaţă de 12,7 milioane de mile pătrate (32,8 milioane km pătraţi) la apogeul său, în 1279, întinzându-se de la Marea Japoniei spre Europa de Est, dar s-a dezintegrat în entităţi concurente în jurul anului 1368.

Cu o întindere pe mai multe continente, Imperiul Britanic ocupa, în anul de apogeu 1922, peste 13 milioane de mile pătrate (apr. 33,6 milioane km pătraţi), înainte să înceapă colonizarea, în Al Doilea Război Mondial.

(13,9 km pătraţi)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici