Cele trei posibile scenarii pentru situaţia graniţei irlandeze, după Brexit

Negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a prezentat vineri trei opţiuni pentru situaţia graniţei irlandeze, adăugând că Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor să evite o frontieră dură între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, relatează site-ul televiziunii Sky News.

Urmărește
2197 afișări
Imaginea articolului Cele trei posibile scenarii pentru situaţia graniţei irlandeze, după Brexit

Cele trei posibile scenarii pentru situaţia graniţei irlandeze, după Brexit

Prima variantă este ca Marea Britanie să părăsească Piaţa Unică şi Uniunea Vamală, prin urmare controalele la frontieră vor fi "inevitabile".

Cea de-a doua opţiune este ca Marea Britanie să respecte promisiunea asumată de a propune "o soluţie specifică". "Aşteptăm astfel de soluţii", a spus Michel Barnier.

Opţiunea a treia este ca Irlanda de Nord să păstreze reglementările actuale din cadrul Uniunii Europene.

"Primele două opţiuni pot fi puse în practică numai în contextul relaţiei viitoare. Între timp, este responsabilitatea noastră să includem cea de-a treia opţiune în textul acordului de Brexit, pentru a garanta că nu va exista o frontieră dură, indiferent de şansele pentru a se întâmpla acest lucru", a mai declarat negociatorul şef al UE.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, guvernul irlandez s-a declarat mulţumit de asigurările pe care le-a obţinut cu privire la evitarea unei frontiere dure între Irlanda şi Irlanda de Nord, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Potrivit unui document convenit de Comisia Europeană şi de guvernul Theresa May, va exista o aliniere deplină între Irlanda de Nord şi UE privind normele care "sprijină cooperarea nord-sud".

Irlanda de Nord se află în mijlocul uneia dintre cele mai dificile şi importante probleme ale Brexit, fiind căutate soluţii pentru libera circulaţie a persoanelor şi a bunurilor între Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene, şi Irlanda de Nord, care este administrată de Marea Britanie. Aproximativ 30.000 de persoane fac această trecere în fiecare zi, iar companiile depind de mişcarea neîngrădită a mărfurilor între nord şi sud.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici