Soţia lui Manguşev, Tatiana, a descris uciderea acestuia ca fiind o execuţie.
El a comandat o unitate antidronă în Luhanskul ocupat, dar fusese, de asemenea, unul dintre fondatorii unui grup de mercenari care a luptat împotriva forţelor ucrainene în 2014.
El a urcat pe o scenă vara trecută ţinând în mână craniul unui om. Într-o înregistrare video postată pe reţelele de socializare în august, Manguşev a fost filmat spunând că craniul aparţinea unui luptător ucrainean ucis în timp ce apăra combinatul siderurgic Azovstal din portul Mariupol din sudul ţării.
Naţionalist extremist, Manguşev a declarat că Rusia nu se află în război cu oamenii, ci cu ideea că Ucraina este un „stat antirus” şi că nu contează câţi ucraineni au murit.
Manguşev a ieşit dintr-o mişcare neonazistă pentru a co-funda grupul de mercenari privaţi Yenot.
Ulterior, se ştie că a colaborat cu Evgheni Prigojin, şeful grupul Wagner, în calitate de strateg politic.
Rapoartele ruseşti spun că a fost împuşcat de la mică distanţă cu un glonţ de 9 mm tras în cap. Autorităţile ruse investighează şi nu au spus nimic până acum despre circumstanţe.
Se pare că glonţul i-ar fi rămas în creier. Înainte de a muri, imaginile îl arătau întins pe un pat de spital.
Un alt naţionalist rus extremist, Pavel Gubarev, a declarat că toată lumea ştia cine se află în spatele împuşcăturilor şi a observat că Prigojin a devenit pentru moment tăcut.
Războiul de 11 luni din Ucraina a energizat lumea obscură a extremiştilor din Rusia şi a stârnit rivalităţi între ei.
După atac, expertul Mark Galeotti a declarat că este un semn că Rusia alunecă spre aspecte din anii 1990, „când crima era o tactică de afaceri, iar liniile de demarcaţie dintre politică, afaceri, crimă şi război se şterg”.