Centenarul sfârşitului Primul Război Mondial: Lideri din toată lumea, la Paris/ Putin şi Trump s-au salutat când au ajuns la ceremonie/ Macron: "naţionalismul, o trădare a patriotismului" | VIDEO

Parisul găzduieşte duminică ceremonia de comemorare a sfârşitului Primului Război Mondial. Peste 70 de şefi de stat şi de guvern, printre care preşedintele SUA, Donald Trump, preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel, participă la cea de-a 100-a aniversare a Marelui Armistiţiu al Primului Război Mondial.

Urmărește
3893 afișări
Imaginea articolului Centenarul sfârşitului Primul Război Mondial: Lideri din toată lumea, la Paris/ Putin şi Trump s-au salutat când au ajuns la ceremonie/ Macron: "naţionalismul, o trădare a patriotismului"  | VIDEO

LIVE VIDEO | Centenarul sfârşitului Primul Război Mondial: Lideri din toată lumea, la Paris pentru celebrarea celor 100 de ani de la Marele Armistiţiu

Macron afirmă că "naţionalismul este o trădare a patriotismului" 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat "naţionalismul" ca fiind "o trădare a patriotismului" într-un discurs cu ocazia comemorării armistiţiului care a pus capăt Primului Război Mondial, în prezenţa unor autoproclamaţi lideri naţionalişti, cum ar fi Donald Trump sau Vladimir Putin.

"Patriotismul este exact opusul naţionalismului", a declarat Macron. "Naţionalismul este o trădare a patriotismului. Spunând că interesele noastre primează, de ce să ne pese de alţii, ştergem ceea ce o naţiune are cel mai de preţ, ceea ce îi dă viaţa, ceea ce îi dă graţie, şi ceea ce este esenţial: valorile sale morale", a adăugat liderul francez, potrivit publicaţiei Le Figaro.

"Vechii demoni reapar, pregătiţi să îndeplinească munca lor de a crea haos şi moarte: noi ideologii manipulează religii, istoria ameninţă să-şi urmeze cursul tragic“, a avertizat Macron, adăugând că lumea trebuie să se opună "tentaţiei cinismului" şi a apărat "spiritul de conciliere".

Întrebat în octombrie să explice de ce se consideră naţionalist, Trump a citat iubirea sa faţă de ţara şi apărarea intereselor economice ale SUA.

"Ne dăm toată bogăţia, toţi banii, altor ţări şi aceste nu ne tratează cum trebuie", a declarat Trump.

"Timp de mulţi ani, alte ţări, care ne sunt aliate (...) nu au tratat corect ţara noastră. Aşa că, în acest sens, sunt în mod clar un naţionalist şi sunt mândru de asta", a conchis preşedintele SUA, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

Putin şi Trump s-au salutat în momentul în care au ajuns la ceremonia de comemorarea a Armistiţiului

Preşedinţii Rusiei şi Statelor Unite, Vladimir Putin, respectiv Donald Trump, s-au salutat în momentul în care cei doi au ajuns la scena de la Arc de Triomphe de unde au asistat la ceremonia de comemorare a Armistiţiului din 1918, care a pus capăt Primului Război Mondial, relatează presa internaţională.

Vladimir Putin a fost ultimul lider care a ajuns la scena amenajată sub arcul de triumf construit în 1806 de împăratul Napoelon I. Liderul rus a dat mâna cu Emmanuel Macron, Angela Merkel şi ulterior cu Trump.

Preşedintele SUA a anunţat recent că nu va avea o întrevedere bilaterală la Paris cu omologul său rus.

Cei mai mulţi lideri politici au ajuns la Arc de Triomphe cu un autobuz pus la dispoziţie de partea franceză, însă Putin şi Trump au preferat să vină cu propriile limuzine.

Trump va lipsi şi de la ediţia inaugurală a Forumului de Pace de la Paris, care va avea loc duminică după-amaiză. Forumul este o iniţiativă a preşedintelui Macron care are drept scop să promoveze o abordare multilaterală privind securitatea şi guvernarea pentru a evita erorile care au dus la izbucnirea Primului Război Mondial.

 La exact 100 de ani de la ora la care a intrat în vigoarea armistiţiul

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi liderii politici invitaţi participă la o ceremonie care va avea loc pe Champs-Elysees şi care urmează să înceapă la ora locală 11.00 (ora României, 12.00), adică la exact 100 de ani de la ora la care a intrat în vigoarea armistiţiul care a pus capăt Primului Război Mondial, informează agenţia Dpa.

Macron va susţine un discurs, urmând ca la final să fie reaprinsă flacăra de la Mormântul Ostaşului Necunoscut, aflat sub Arc de Triomphe.

Cei mai mulţi lideri politici urmează ca apoi să participe la un forum al păcii convocat de preşedintele Franţei pentru a comemora încheierea conflagraţiei.

În întreaga lume au loc evenimente de comemorarea a centenarului încheierii războiului, care s-a soldat cu moartea a aproximativ nouă milioane de militari şi a altor câtorva milioane de civili.

Sâmbătă, preşedintele Macron şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au vizitat oraşul Compiègne din nordul Franţei, unde în urmă cu 100 de ani s-a semnat armistiţiul între Franţa şi Germania imperială.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a stârnit o controversă după ce şi-a anulat, din cauza ploii, vizita la un cimitir pentru militarii căzuţi în război.

Înaintea ceremoniei, preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit, sâmbătă, la Palatul Élysée, pe omologul său din SUA.

Potrivit unei surse din cadrul Preşedinţiei franceze, întrevederea între cei doi lideri lideri a fost "foarte constructivă", după ce în urmă cu câteva ore Trump a catalogat drept "insultătoare" sugestia lui Macron privind înfiinţarea unei armate europene.

Cei doi lideri au fost de acord că Europa trebuie să contribuie mai mult la apărarea sa.

Trump a mai afirmat cu această ocazie că SUA doresc o "Europă puternică", însă costurile cu apărarea au fost "în cea mai mare parte acoperite de Statele Unite".

"Atunci când preşedintele Trump trebuie să protejeze unul din statele din cadrul Statelor Unite nu cere Franţei sau Germaniei ori altei ţări să finanţeze (acţiunea). Din acest motiv cred că avem nevoie de mai multe investiţii", a declarat Macron, potrivit postului BBC News.

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la finalul Primului Război Mondial, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a invitat la Paris liderii ţărilor care au luptat în această conflagraţie. Vladimir Putin va avea un scurt dineu de lucru cu omologul său din Statele Unite.

Pe data de 11 noiembrie 1918 s-a semnat armistiţiul dintre Antanta şi Germania, în pădurea de la Compiègne, acordul punând capăt Primului Război Mondial.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici