„Depunem eforturi pentru a situa contribuţia norvegiană în operaţiunea Odyssey Dawn”, numele angajamentului american în operaţiunea internaţională din Libia, a declarat ministrul Apărării, Grete Faremo, într-un comunicat.
Notând că prima fază a intervenţiei militare a fost realizată sub conducerea Statelor Unite, şeful diplomaţiei norvegiene, Jonas Gahr Stoere, a declarat că ţara sa „va încerca să facă parte din ea”.
Ulterior, este „posibil” ca acest comandament să „treacă sub o structură mai extinsă, poate cu NATO. Vom încerca şi acolo să găsim o modalitate de a face parte din ea”, a declarat ministrul pentru postul TV2 Nyhetskanalen.
În prezent, în lipsa unui comandament unificat, operaţiunile coaliţiei conduse de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie sunt naţionale, dar coordonate de cartierele generale americane de la Ramstein (vestul Germaniei) şi de la Neapole (în sudul Italiei).
SUA au anunţat că vor să predea rapid ştafeta unei alte structuri de comandament şi mai multe ţări, între care Marea Britanie şi Italia, vor ca acest rol să fie asumat de NATO.
Pentru motive diferite, Franţa, Germania şi Turcia se opun, prima pentru că se teme că o operaţiune sub egida NATO ar determina ţările arabe să nu participe, iar celelalte două pentru că nu sunt în favoarea unei intervenţii militare în Libia.
Norvegia a trimis luni şase avioane F-16 în Mediterana, dar a anunţat că nu vor participa la operaţiuni militare până când nu va fi clarificată problema comandamentului.
Potrivit autorităţilor de la Oslo, avioanele F-16 norvegiene nu vor începe probabil operaţiunile „înainte de sfârşitul săptămânii”.