"Într-adevăr, ne abţinem de la participarea la astfel de activităţi. Este un pas pe care am fost obligaţi să îl facem, nu noi am iniţiat această situaţie", a declarat Anatoli Nogoviţîn, adjunct al şefului Statului Major general al forţelor ruse, răspunzând unei întrebări privind îngheţarea cooperării cu NATO.
În ceea ce priveşte misiunea unei nave americane care urmează să livreze ajutoare umanitare în Georgia, el a declarat că "din punctul de vedere al Rusiei (…) utilitatea acestei operaţiuni este extrem de îndoielnică".
O navă militară americană cu ajutoare se îndreaptă spre Georgia
O navă militară americană va trece vineri prin strâmtoarea Bosfor, îndreptându-se către Georgia, unde va livra un transport de ajutoare, a anunţat un purtător de cuvânt al Marinei americane în Europa.
Distrugătorul McFaul urmează să ajungă în Georgia peste aproximativ două zile şi va fi urmat de alte două nave americane.
"USS McFaul se află pe drum acum, transportând ajutoare umanitare pentru populaţia din Georgia", a precizat purtătorul de cuvânt.
Turcia, stat membru NATO, a autorizat trecerea celor trei nave prin strâmtoarea Bosfor către Marea Neagră. Cele trei nave – două aparţinând forţelor navale americane şi una a Pazei de Coastă americane, transportă apă îmbuteliată, pături, mâncare pentru nou-născuţi, lapte şi scutece, a declarat comandantul Scott Miller, purtător de cuvânt al Flotei a VI-a. El a adăugat că McFaul şi vasul Pazei de Coastă Dallas sunt aşteptate să ajungă în Georgia până săptămâna viitoare, iar nava de comandament Mount Whitney, la sfârşitul lunii.
Georgia a fost scena unor confruntări violente între forţele ruse şi georgiene, după o tentativă a autorităţilor de la Tbilisi de a reinstaura controlul asupra provinciei separatiste Osetia de Sud.
Turcia administrează traficul internaţional prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, în baza Convenţiei de la Montreux, din 1936, care stabileşte limitele de greutate pentru navele aparţinând statelor care nu au graniţă la Marea Neagră.