Cum a evoluat situaţia primilor opt copii afectaţi de complicaţiile inflamatorii produse de Covid-19
Cazurile sunt asemănătoare cu o formă severă a bolii Kawasaki – o afecţiune rară care provoacă inflamaţii la nivelul pereţilor arterelor şi poate limita fluxul de sânge care ajunge la inimă.
Potrivit studiului publicat miercuri, copiii nu au prezentat afecţiuni medicale anterioare pandemiei.
Cinci dintre copii au avut nevoie de ventilaţie mecanică şi unul a fost legat la o maşină ECMO – un dispozitiv care preia funcţiile inimii şi plămânilor.
Şapte dintre copii au supravieţuit, iar unul a murit în urma unui accident vascular cerebral. Despre patru dintre copii se ştia că au fost expuşi la noul coronavirus, iar doi au avut rezultate pozitive după ce li s-au făcut testele în spital.
Şase dintre copii proveneau din familii de afro-caraibieni, iar cinci erau băieţi.
În cadrul studiului, publicat în jurnalul medical The Lancet, cercetătorii au declarat că grupul de caz a constituit baza unei alerte naţionale. La sfârşitul lunii aprilie, Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie a trimis o „alertă urgentă” medicilor spunând că au văzut cazuri atipice de Kawasaki care ar putea fi legate de coronavirus.
Departamentul de Sănătate al statului New York a emis o avertizare despre un sindrom similar. Începând cu 5 mai, la nivelul statului american cel mai afectat de focarul de Covid-19, au fost înregistrate 64 de cazuri potenţiale ale afecţiunii, numite sindrom inflamator pediatric multi-sistem asociat cu COVID-19.
„Sindromul inflamator are caracteristici care se suprapun cu boala Kawasaki şi sindromul de şoc toxic şi poate apărea la câteva zile, chiar săptămâni, după boala acută Covid-19. Poate include febră persistentă, dureri abdominale, erupţii cutanate şi chiar simptome cardiovasculare care necesită îngrijiri intensive”, a transmis departamentul de sănătate din New York într-un comunicat.