- Home
- Externe
- JOHANNESBURG, (10.12.2013, 12:06)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CEREMONIE în memoria lui Nelson Mandela. Zeci de mii de oameni şi lideri din întreaga lume participă la eveniment - VIDEO LIVE, FOTO
Ceremonia organizată în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela a început, marţi, pe stadionul Soccer City din Soweto, în apropiere de Johannesburg, în prezenţa a numeroşi şefi de stat şi de guvern şi a zeci de mii de oameni. "Nkosi sikelel' iAfrika" ("Dumnezeu să binecuvânteze Africa") a intonat mulţimea, începând imnul naţional sud-african.
Urmărește
1536 afișări
Sud-adricanii se îndreaptă cu miile către stadionul unde are loc ceremonia în memoria lui Mandela. PROGRAMUL oficial al manifestării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
UPDATE: Zuma a fost huiduit la ceremonia în memoria lui Mandela, Obama a fost aclamat
Preşedintele sud-african a fost huiduit în mai multe rânduri, la începutul cereminiei de omagiere a lui Nelson Mandela, marţi, la Soweto, pe când preşedintele american Barack Obama a fost aclamat, în momentul în care au apărut imagini cu fiecare dintre ei pe ecranele uriaşe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Noul comisar pentru mediu al UE: „Am vorbit prea puţin despre apă". Seceta şi pierderile de pe conducte afectează industrii întregi
-
Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”
-
Polonia exclude Ungaria de pe lista de invitaţi la evenimentul de preluare a preşedinţiei rotative a UE
Obama salută în Mandela un "gigant al istoriei"
"Este dificil să elogiezi un om (...), dar este şi mai dificil să elogiezi un gigant al istoriei, care a condus o naţiune către dreptate", a declarat Barack Obama, primit cu aplauze călduroase la urcarea pe estradă.
Familie: Nelson Mandela trebuie să "zâmbească" acolo sus la vederea mulţimii reunite la Soweto
În gradenele Soccer City, sunt oameni "rezistenţi şi slabi, bogaţi şi săraci, oameni puternici şi oameni obişnuiţi", a subliniat generalul Thanduxolo Mandela.
"Ei împărtăşesc cu toţii acelaşi scop: să îl onoreze" pe eroul luptei antiapartheid şi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, care a decedat joi la vârsta de 95 de ani, a adăugat el.
"Sunt sigur că Mandela trebuie să zâmbească acolo sus" privind această adunare, a continuat purtătorul de cuvânt al familiei.
"Această manifestare de unitate universală reflectă exact idealul pentru care a luptat Madiba", a adăugat el, asigurând că "suferinţa" familiei este "alinată" de semnele de simpatie exprimate în întreaga lume.
"Am ştiut întotdeauna că îl împărţim pe Madiba cu Africa de Sud, cu Africa şi restul lumii", a continuat el.
În zilele de după decesul eroului luptei antiapartheid, joi, "am plâns. Dar astăzi este o zi de sărbătoare", a declarat Luyanda, o studentă în vârstă de 19 ani, schiţând câteva mişcări de dans la sosirea pe stadionul Soccer City, în apropiere de Johannesburg.
Ca şi ea, mii de sud-africani s-au trezit în zori, înfruntând ploaia, pentru a lua mijloacele de transport în comun până la stadion, unde o ceremonie în onoarea părintelui naţiunii urma să înceapă la ora 11.00 (11.00 ora României).
În acelaşi moment, pe aeroporturile din Johannesburg şi Pretoria, delegaţiile străine se succedau într-un ritm susţinut: preşedintele american Barack Obama şi soţia sa Michelle, preşedintele francez François Hollande şi doi miniştri, vicepreşedintele chinez Li Yuanchao şi mulţi alţii.
Aproximativ 100 de lideri urmează să asiste la ceremonie, precum şi zeci de foşti lideri, personalităţi din lumea sportului sau a culturii, se află în tribune alături de 80.000 de persoane.
"Ni s-a sugerat să ne punem cravată neagră", a povestit premierul britanic David Cameron la sosirea pe stadion, unde solistul Bono sau actriţa Charlize Theron îşi ocupaseră deja locurile.
Agitând drapele sud-africane, înfăşuraţi în negru, galben şi verde - culorile Congresului Naţional African (ANC), partidul lui Mandela - sud-africanii au cântat în cor cântece de luptă împotriva regimului rasist.
În repertoriul lor s-au numărat "Siyaya e Pitoli" (Mergem la Pretoria - capitala, simbolul puterii) sau Shosholoza (zgomotul trenurilor care duceau negrii să lucreze în mine).
Mpumi Tshabalala, în vârstă de 29 de ani, a dormit în faţa stadionul din Soweto. "Mandela a făcut atâtea pentru Africa de Sud. Să vin este cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru el. Este o onoare pentru mine să fiu aici", a declarat tânăra.
"Ploaia este semn de binecuvântare în Africa", a adăugat o doamnă în vârstă de 52 de ani, una dintre primele persoane care s-au aşezat în gradene.
Câteva sute de persoane au aşteptat încă din zori, la Park Station, gara centrală din Johannesburg, trenul - gratuit pentru această ocazie - pentru a merge la stadion. Alţii au venit cu autobuzele, de asemenea gratuite.
La sosire, ei au fost întâmpinaţi de un călduros "Bun venit! Fiţi cu toţii bineveniţi! Viva Tata Madiba, Viva!", ce se auzea în difuzoare. Mulţimea răspundea cu "Viva!", ca la mitingurile ANC.
"Albii încă nu ştiu prin ce au trecut oamenii în timpul luptei împotriva apartheidului", a declarat Marcel Boezaart, un afrikaner în vârstă de 26 de ani, în acelaşi tren.
"Merg la ceremonie pentru a mă alătura sentimentului naţional, pentru a ieşi din bula mea", a dezvăluit el, în timp ce sud-africanii albi sau de culoare trăiesc în continuare vieţi foarte separate la aproape 20 de ani de la sfârşitul apartheidului.
Graça Machel a sosit la ceremonia organizată în memoria lui Nelson Mandela
La prima sa apariţie publică de la decesul soţului său, joi, Graça, în vârstă de 68 de ani, a cărei sosire a fost transmisă pe ecranele stadionului şi salutată în direct de mulţime, poartă pe cap un turban negru şi un mantou gros de aceeaşi culoare, decorat pe spate cu motive ce imită razele soarelui.
Cu figura sobră, susţinută de două femei, ea nu a rostit niciun cuvânt. Îmbrăcaţi în negru, mai mulţi membri ai familiei Mandela s-au instalat în tribună.
Alte personalităţi au început să vină începând cu ora 10.15 (10.15 ora României), precum premierul britanic David Cameron, preşedintele francez François Hollande şi predecesorul său Nicolas Sarkozy, dar şi solistul de la U2 Bono sau miliardarul Patrice Motsepe, în timp ce un cor de gospel animă mulţimea, ca preambul la ceremonie.
"Moştenirea lui Mandela este în mâinile tineretului", a declarat la sosire jucătorul de rugby François Pienaar, fostul căpitan al Springboks în timpul cupei mondiale câştigate de Africa de Sud în 1995.
Imortalizat în filmul "Invictus", Nelson Mandela a făcut din această victorie un simbol al reconcilierii naţionale, încurajând personal echipa, într-o ţară scindată în mod tradiţional între amatorii de rugby (albi) şi microbişti (negri).
În tribună, Barack Obama şi preşedintele cubanez Raul Castro vor lăsa la o parte divergenţele pentru a saluta memoria laureatului Premiului Nobel pentru Pace în 1993.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, preşedintele sud-african Jacob Zuma şi liderii ţărilor emergente (Brazili, China, India) figurează, de asemenea, pe lista oratorilor.
Discursurile lor vor fi precedate de mărturia lui Andrew Mlangeni, care a fost deţinut mulţi ani cu Nelson Mandela pe insula-închisoare Robben Island, în timpul regimului de apartheid, şi de intervenţii ale membrilor familiei.
Toţi vor saluta parcursul exemplar al unui om care a petrecut 27 de ani în închisoare pentru că a luptat împotriva segregării rasiale în ţara sa, înainte de a negocia o tranziţie paşnică încheiată prin alegerea sa la preşedinţie, în 1994.
Odată ajuns la putere, campionul luptei pentru egalitate a fost un mare reconciliator, multiplicându-şi gesturile de iertare faţă de foştii săi opresori albi.
După ceremonia de omagiu oficial, marţi, trupul neînsufleţit al eroului naţional va fi expus timp de trei zile la sediul Guvernului din Pretoria, fiind prevăzute procesiuni în fiecare dimineaţă pe străzile capitalei.
El va fi transferat sâmbătă în satul Qunu, din sud-estul rural al ţării, pământul stămoşilor xhosas ai lui Mandela. Acolo va fi înhumat fostul preşedinte duminică, alături de părinţii săi şi de doi dintre copii, în cadrul unei ceremonii tradiţionale, care amestecă creştinismul cu ritualul xhosa.
Citeşte şi:
Funeraliile lui MANDELA: Lideri, capete încoronate şi celebrităţi şi-au confirmat prezenţa
Programul oficial al ceremoniei organizate în memoria lui Nelson Mandela
Campion al unităţii în timpul vieţii, Nelson Mandela apropie, şi după moartea sa, inamici precum preşedinţii american Barack Obama şi cubanez Raul Castro, care vor lua cuvântul amândoi la ceremonia oficială organizată marţi în memoria sa.
Ceremonia va începe la ora 11.00 şi se va încheia la ora 15.00 (11.00-15.00 ora României) pe stadionul Soccer City din Soweto, în apropiere de Johannesburg, transmite AFP, care prezintă programul acesteia:
- intonarea imnului naţional
- rugăciuni interconfesionale
- omagiu adus de un prieten: Andrew Mlangeni, împreună cu care Mandela a fost deţinut pe insula-închisoare Robben Island în timpul regimului de apartheid
- omagiu adus de familie: generalul Thanduxolo Mandela (purtătorul de cuvânt al familiei), urmat de patru nepoţi (Mbuso Mandela, Andile Mandela, Zozuko Dlamini, Phumla Mandela)
- omagiu adus de organizaţiile internaţionale: secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, preşedintele comisiei Uniunii Africane Nkosazana Dlamini-Zuma
- omagiu adus de liderii străini: preşedintele american Barack Obama, cel brazilian Dilma Rousseff, vicepreşedintele chinez Li Yuanchao, preşedintele namibian Hifikepunye Pohamba, indianul Pranab Mukherjee, cubanezul Raul Castro
- discurs central al preşedintelui sud-african Jacob Zuma
- slujbă oficiată de preotul metodist Ivan Abrahams
- mulţumiri aduse liderului provinciei Gauteng (unde se află Soweto) Nomvula Mokonyane
Stadionul Soccer City poate găzdui 80.000 de persoane. Ceremonia va fi transmisă pe marile ecrane instalate pe alte trei stadioane din Johannesburg şi 150 de zone din toată Africa de Sud. Ea va fi difuzată la televiziune în numeroase ţări.
Aproximativ 1.500 de jurnalişti au fost acreditaţi la acest eveniment, în timp ce meteorologii anunţă o probabilitate de 80 la sută de a se produce precipitaţii.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Banii îți aduc fericirea dacă îi cheltui pentru binele altora. Cei cu venituri mari sunt fericiți când cumpără cadouri pentru alții
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe